Leálltak az izraeli-palesztin béketárgyalások

Ahogy az várható volt, Izrael nem ment el szó nélkül a Fatah és a Hamász kiegyezése mellett: megszakadtak az izraeli-palesztin béketárgyalások. Az izraeli vezetés nehezményezi, hogy Mahmúd Abbász megbékélt a terrorista szervezettel és ezért gazdasági szankciókkal fogja sújtani a palesztinokat. Az Egyesült Államok sem örül ennek a fejleménynek.

Miután a Hamász és a Fattah bejelentette, hogy egységkormányt alakít, Benjamin Netanjahu izraeli elnök az alábbiakat nyilatkozta a BBC-nek: “Abbasz a Hamasszal akar békét, vagy Izraellel? Megszerezheti az egyiket, de a másikat akkor nem. Remélem, békét akar. De eddig még nem bizonyította ezt.” Ebből már lehetett sejteni, hogy az izraeli válasz nem fog elmaradni.

Az izraeli politikai-biztonsági kabinet a két fő palesztin politikai erő, a Fatah és a Hamász kiegyezésére válaszul felfüggesztette a palesztinokkal folytatott béketárgyalásoka. Az izraeli katonai rádió szerint a testület hatórás rendkívüli ülésén arról is döntött, hogy gazdasági szankciókkal fogja sújtani a Palesztin Hatóságot.

„Mahmúd Abbász a béke helyett szövetséget kötött egy gyilkos terrorszervezettel, amely Izrael elpusztítására hív fel. Egy olyan szervezettel, amelynek alapokmánya felszólítja a muzulmánokat, hogy harcoljanak, és öljék meg a zsidókat. Aki pedig a Hamászt választja, az a terrort választja.” – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök a Jediót Ahronot című újság hírportálja.

Természetesen az Egyesült Államok is rosszallást fejezte ki ez ügyben, s Washington bejelentette, hogy felülvizsgálja a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatását, ha valóban egységkormányt alakít a két fő palesztin politikai erő.A palesztin vezetés minden lehetséges válaszlépést meg fog vizsgálni, miután Izrael felfüggesztette a béketárgyalásokat, jelentette be Száeb Erekát palesztin főtárgyaló. Mahmúd Abbász elnök és a palesztin vezetés tagjai szombaton és vasárnap ülnek össze a ciszjordániai Rámalláhban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez