Ellopták az ortodox zsidók ruháit az izraeli nők

Jeruzsálemben egy tabudöntögető kollekció volt az idei divathét szenzációja. Az izraeli divat egyik fenegyerekének számító Comme-Il-Faut tavaszi iszlám ruhasora után most a zsidóság vallási viseletét gondolta újra és küldte a kifutókra. Méghozzá azokat a ruhadarabokat, amelyeket az ortodoxok viselnek, és közülük is kizárólag a férfiak. Azt mondják: a Siratófal Asszonyai feminista zsidó szervezet inspirálta őket. Melynek tagjai egyébként jelezték: készek a forradalmi ruhák népszerűsítésére.

Arról a csoportról van szó, amelynek tagjai a vallásban is egyenjogúságot követelnek. Az ortodoxok szerint kizárólag férfiak által viselhető imasálban olvasnak fel hagyományosan csak férfiak által mondható imádságokat a zsidóság legszentebb helyén, a Siratófalnál. Havonta megtartott akciójukat az ortodoxok ellentüntetése kíséri: vizes palackokkal, tojással dobálják meg, és közben szorgalmasan szidalmazzák őket. 

Nos, ezek a nők lettek Izrael új divatikonjai. Az ő imasál-viseletükből kiindulva a többi haszid ruhadarabot is szépen beledolgozta kollekciójába az ismert divatház. A kaftánok éppúgy a kifutóra kerültek, mint a fehér ingek vagy a mellények. A színvilág is az ortodox zsidóké: fekete, fehér, szürke, kék. Fekete-fehérek a kollekció katalógusába készült képek is. A szabás persze nőies, a sok évszázados ruhadarabokat megcsavarták, a mai trendekhez igazították. Játszottak az egymás fölötti rétegekkel és a vonalakkal, azzal, hogy mit rejtenek el és mit mutatnak meg a nőkből.

 Végül is a divat a kommunikáció egyik eszköze – mondja a Ynetnews-nak az egyik tervező. Üzeneteket lehet közvetíteni vele. A mostani téli kollekció olyan ügyről szól, amelyet támogatnak, és erősíteni akarnak – teszi hozzá. Ugyanazt csinálják, amit a Siratófal Asszonyai: elvesznek valamit, ami eddig csak a férfiaké volt, és odaadják a nőknek. Vélhetően egyetértenek ezzel a feminista szervezet vezetői is: ott voltak a bemutatón, találkoztak a tervezőkkel, és azt mondják: készek viselni ezeket a modelleket. Még a szervezet ortodox irányzatához tartozó Ella Kanner is. Úgy véli: olyan darabokról van szó, amelyeket mélyen vallásos nők is hordhatnak, anélkül, hogy feladnák a nőiességüket.

A szervezet a jövő héten ünnepli a 25. születésnapját, természetesen újabb imával a Siratófalnál. Lehet, hogy a tudósítók között ott lesz a Vogue munkatársa is?

492705028692996408447yes1130

womenwallfashion1

492705221812283408274yes1130

womenwallfashion2

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez