Támadások fenyegetik a síita zarándokokat Kerbelában

Több millió síita zarándok érkezik az iraki Kerbela városába, de a helyi hatóságok szerint az utazás nem biztonságos, szunnita fegyveresek támadásaira kell számítani.

Az óvatos becslések szerint is több százezer síita hívő zarándok érkezik a hétvégén Kerbala városába, hogy megemlékezzen a 7. században megölt Husszein imámról. Főleg a szomszédos Iránból keltek útra a fekete gyászruhába öltözött síiták. A szintén síita miniszterelnök, al-Abadi szerint megbízható forrásokból lehet tudni, egyes fegyveresek a zarándokok közé vegyülve készülnek merényletek elkövetésére.

 Kerbela biztosítása több okból is nehezen megoldható. Egyrészt hatalmas erőket kötnek le az Iszlám Állam elleni harcok, másrészt idén jóval több külföldi kapott iraki vízumot, kifejezetten erre a zarándoklatra. Bagdadi források folyamatosan adnak hírt ellenőrizetlen iráni határátkelőhelyekről is, melyeken mintegy 200.000 ember kelt eddig át. Az alarabiya.net értesülései szerint a mai napig mintegy kétmillió külföldi síita érkezett Kerbelába és még sok iraki is várható.

A hatalmas látogatószám nemcsak a vízum árának csökkenésécal függ össze, a hétvégi zarándoklat ugyanis az egyik legfontosabb vallási megemlékezés a síita vértanúkról.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez