A NASA oldhatja meg Jordánia vízproblémáját?

Nem csak az űr felfedezésére, de a vízlopások felderítésére is alkalmas lehet a NASA – állítják jordániai kormányzati források.

Az ammani Vízügyi Minisztérium szerint a NASA űrszondái segítségével sikerült felfedezni egy 1,5 kilométer hosszú vízvezetéket, melyen keresztül egy farmer napi mintegy 1200 köbméter vizet tudott lopni a saját földjei öntözésére.

A főváros déli részén fekvő területre kiérkeztek a minisztérium emberei, de az Albawaba nevű hírportál értesülései szerint a földet körbevették a helyiek. Miután kormányzati fegyveresek is a helyszínre érkeztek, elkezdődhetett az farm átfésülése. Víztározókra és további illegálisan épített vezetékekre is bukkantak a hatóságok, melyeken keresztül más gazdálkodóknak szállították és árulták a vizet a tolvajok. A farmert előállították és vizsgálatot indítottak ellene.

Jordániában kormányzati becslések szerint  a vízveszteség 70 százalékáért az ipari méreteket öltő lopás a felelős, ezen a területen az ország joggal pályázhat a jelen esetben kétes hírű világelsőségre. Ezen a problémán segíthet a világűr felfedezésére létrehozott NASA és az űrtechnológia.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez