Egy izraeli kommandó szárazföldi akciót hajtott végre a Gázai övezetben

Már hat napja zajlik az izraeli hadsereg “Erős Szikla” nevű hadművelete, de a katonai invázió még nem következett be. Ugyanakkor ma hajnalban már sor került az első szárazföldi hadműveletre a Gázai övezetben: egy izraeli kommandó megtámadott egy Hamász rakétakilövőt.

Vasárnap hajnalban izraeli tengeri kommandósok rajtaütöttek egy Hamász rakétaálláson a Gázai övezetben. A izraeli hírszerzés szerint a megtámadott rakétakilövőről nagy hatótávolságú rakétákat készült kilőni a palesztin terrorista szervezet, amellyel elérhették volna Haderát, Tel-Avivot és Jeruzsálemet is.

“A haditengerészeti kommandó egy akciót hajtott végre a Gázai övezet parkvidékén. A kommandót tűz alá vették, de sikerült eltalálnia a rakétaindító állványt.” – közölte a hadsereg szóvivője Peter Lerner, majd hozzátette, hogy a tűzharcban négy izraeli katona könnyebben megsebesült, három palesztin fegyveres pedig meghalt. Ellenben a Hamász szerint az izraeli katonai akció totális kudarc volt és a fegyvereseik megakadályozták az izraeli kommandó partraszállását.

Tegnap továbbra is folytatódtak a rakétatámadások az izraeli városok és az izraeli légierő bombázásai a gázai célpontok ellen. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint szombaton a Hamász radikális palesztin szervezet 36 rakétát lőtt ki Izraelre, az elmúlt négy napban pedig összesen 689 támadás történt. Az izraeli légierő ismét csapást mért a Gázai övezetre, ahol az utóbbi 24 órában 158 csapást hajtott végre. Ezek során állítása szerint 68 rakétakilövő-állást és 18 fegyverraktárt semmisített meg.

A palesztin hatóságok szerint a szombati csapásokban legalább 22-en vesztették életüket Gázában, ezzel a konfliktus keddi kiújulása óta már 127-re emelkedett a halálos áldozatok, 940-re a sebesültek száma. A palesztinok szerint az áldozatok kétharmada civil, a gyerekek számát több mint tízre becsülik.

A közel-keleti sajtó szerint a Hamász elutasította az egyiptomi tűzszüneti javaslatot. Kairó a 2012-es megállapodás életre keltését szeretné, amit Izrael a közlések szerint elfogadott. Az egyiptomi vezetés azt javasolta, hogy Izrael és a palesztinok negyven órára függesszék fel a harcokat, ami után kidolgoznák egy széleskörű tűzszünet alapjait, de a Hamász elutasította ezt az ajánlatot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez