Egyiptomi tűzszüneti javaslat: Izrael rábólintott, de a Hamász nem

Egyiptom sikeres közvetítőként lépett fel a legutóbbi izraeli-palesztin konfliktus idején: 2012-ben a megbukott Mohamed Murszi sikeresen vetett véget az izraeli Felhőoszlop nevű hadműveletnek azáltal, hogy mindkét felet tárgyalóasztalhoz ültette. Kairó ismét újjá szeretné éleszteni a két évvel ezelőtti tűzszüneti javaslatot, de ez rendkívül körülményes most: eddig csak Izrael fogadta el a tervezetet, s Hamász egyelőre még nem is hajlandó erről tárgyalni. 

A hétvégén Abdel-Fattáh el-Szíszi egyiptomi elnök Kairóban találkozott Tony Blairrel, a közel-keleti kvartett (Ororszország, Egyesült Államok, ENSZ, EU) képviselőjével az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet ügyében. Az egyiptomi vezető a 2012-es Felhőoszlop hadműveletet lezáró tűzszünet újjáélesztését szeretné.

A kairói javaslat szerint a tűzszünetet az Egyiptom által Izraellel és a különböző palesztin frakciókkal folytatott intenzív tárgyalások kísérnék, amelyek lehetővé tennék a hadműveletek teljes beszüntetését, és a palesztin nép szenvedésének enyhítését. Kairó Izraelt minden légi, szárazföldi és tengeri hadművelet azonnali felfüggesztésére, a „különböző palesztin frakciókat” pedig a rakétatámadások és egyéb, a civil lakosságot célzó ellenséges akciók beszüntetésére szólította fel.

A kezdeményezés ezen kívül a Gázai övezetbe vezető határátkelők megnyitását sürgeti a személy- és az áruforgalom előtt, ami nélkülözhetetlen a biztonsági helyzet stabilitásához. Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfő éjjel üdvözölte a tűzszüneti javaslatot, amelyet Egyiptom terjesztett elő a gázai konfliktus rendezésére, az övezetet uraló iszlamista Hamász szóvivője ugyanakkor úgy nyilatkozott, a szervezet elutasítja a kezdeményezést, amennyiben nem születik átfogó megegyezés Izraellel.

Az izraeli biztonsági és politikai kabinet Benjámin Netanjahu miniszterelnök indítványára szavazta meg a kedd délelőtt életbe is lépő egyiptomi tűzszüneti javaslat elfogadását. A kairói kezdeményezés szerint hamarosan izraeli tárgyaló delegáció utazik az egyiptomi fővárosba a tűzszünet részleteinek kidolgozására.

Ugyanakkor a Hamász katonai szárnya, az Ezzedín el-Kasszám Brigádok elutasította kedden reggel a gázai konfliktus rendezésére előterjesztett egyiptomi tűzszüneti javaslatot, és az Izrael elleni támadások fokozását ígérte. A szervezet közleménye szerint bár nem kapta meg a Kairó által előző nap kezdeményezett teljes tűzszüneti javaslatot, annak a média által ismertetett részei „a térdre borulással és behódolással érnének fel”, ezért azt kategorikusan elutasítja a palesztin fegyveres csoport. „A harcunk az ellenséggel folytatódik, annak kegyetlensége és intenzitása nőni fog.” 

Viszont úgy tűnik, hogy rendkívül megosztott a Hamász e téren: Iszmáil Haníje, az egyik vezető személyisége a palesztin radikális szervezetnek, a televízióban annyit mondott, a szervezet nyitott az olyan javaslatokra, amelyek véget vetnek az erőszaknak a Gázai övezetben. Megerősítette, hogy folynak diplomáciai tárgyalások, az egyiptomi kezdeményezést azonban nem említette közvetlenül. Megjegyezte, a céljuk több, mint pusztán a „nyugalom”, átfogó megállapodásra van szükség.

A Hamász elutasításának másik fontos oka, hogy a radikális palesztin szervezetnek nagyon megromlottak a kapcsolatai Egyiptommal Mohamed Murszi iszlamista elnök bukása óta. Az egyiptomi hadsereg ellenségnek tekintette a Hamászt, mivel komoly kapcsolatokat építettek ki a Sínai-félszigeten élő militánsokkal. Kairó már hónapok óta gyengíti a gázai gazdaságot , mégpedig úgy, hogy felrobbantotta az Egyiptomból a Gáza övezetbe vezető 1200 csempészalagutat. Ez fontos adóbevételektől fosztotta meg a Hamászt, s elvágta őket szinte minden fontos utánpótlástól: fegyver, gyógyszer, üzemanyag. Végül 2014 márciusában egy egyiptomi különbíróság elrendelte a palesztin terrorszervezet betiltását, irodájának felszámolását és minden egyiptomi tevékenység felfüggesztését. Azóta többször előfordult, hogy Hamász tagokat tartóztattak le. Kairó a Hamász helyett a Fatah felé fordult és vele épített ki szoros kapcsolatokat. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez