Kiszélesedő törésvonalak az izraeli kormánypártban: Kirúgták a Likud egyik vezetőjét

A jelenleg is zajló Gázai konfliktusban nemcsak a Hamász megosztott, hanem az izraeli belpolitika is. Habár arról nincs vita, hogy meg kell-e torolni a rakétatámadásokat, de arról igen, hogy milyen mértékben és módszerekkel. Az egyre durvuló veszekedések és kemény bírálatok miatt már nemcsak a kormánykoalíció van veszélyben, hanem a Likud párt egysége is, főleg most, hogy kirúgták a központi bizottság vezetőjét. 

 Ismét a Hamász diktálja a konfliktus irányát. Fontos, hogy újra kézbe vegyük a kezdeményezést és ki kell javítanunk a reggeli kabineti találkozó során elkövetett hibáinkat. Az a döntés ugyanis az izraeliek arcul csapását jelenti.” jelentette ki Danny Danon a Likud párt központi bizottságának vezetője és a védelmi miniszter helyettese. Danny Dannon bírálatát az váltotta ki, hogy Izrael kedden elfogadta Egyiptom tűzszüneti javaslatát, miközben a Hamász iszlamista szervezet elutasította azt, és továbbra is rakétákkal támadta a zsidó államot. Az izraeli hadsereg végül hat óra elteltével felújította a légicsapásokat, amelyeket Netanjahu ígérete szerint szerdán fokoznak majd.

Teljesen felelőtlenül viselkedett a pártban betöltött posztjához képest, szinte semmi felelősséget nem akart vállalni a kijelentéseiért. Ezért én személyesen döntöttem arról, hogy eltávolítom őt a posztról, mielőtt még nagyobb kárt okozna.” – nyilatkozta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a döntés után. 

Danny Danon már nem először bírálta az izraeli miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut és egyike a legismertebb háborúpárti “héjáknak” az izraeli politikai életben. Pár héttel ezelőtt, keményen kritizálta John Kerry amerikai külügyminisztert a “palesztinbarát és zsidóellenes politikája miatt”, s végül az izraeli nagykövetnek kellett elsimítania a diplomáciai incidenst Washingtonban, “miszerint a védelmi miniszter helyettesének kijelentései nem tükrözik az izraeli kormány álláspontját.” 

Már most érezni lehet, hogy harcoknak  komoly következményei és utóhatásai lesznek az izraeli belpolitikában. Habár azt mindegyik oldal fontosnak tartja, hogy a Hamász rakétái ne maradjanak megválaszolatlanul, de a módszereket és az arányokat tekintve már óriási különbségek vannak. A baloldali és a munkáspártok például a tűzszünet minél előbbi bevezetését követelik és a palesztin civil célpontok elleni légi támadás befejezését. “A palesztin nép nem az ellenségünk, a gázaiak nem ellenségeink. Ugyanazok a céljaink: a terror leállítása, biztonság és nyugalom mindenütt a civileknek. Vissza kell térnünk a béketárgyalásokhoz, hogy elérjük az egyetlen hosszú távú életképes megoldást, hogy a két népnek két állama legyen.” – jelentette ki Simon Peresz. 

Azonban a szélsőjobboldal az azonnali szárazföldi hadműveletek megindítását és a bombázások fokozását követeli. Ez leginkább a Likud számára problémás, mivel több szélsőjobboldali párttal is koalícióban van, akik mind ezt hangoztatják, s ha nem teljesül a vágyuk, akkor könnyen kiléphetnek a kormánykoalícióból is. Avigdor Lieberman külügyminiszter például már azzal fenyegetőzött, hogy a Jiszrael Bétenu szakít Likuddal és ki is lép a koalícióból, ha a kormány nem fog erélyesebben fellépni a Hamász ellen. Liberman – Naftali Bennet gazdaságügyi miniszterrel együtt – nemmel szavazott a tegnapi kabineti gyűlésen az egyiptomi tűzszünetről. Lieberman célja ezzel az volt, hogy növelje a népszerűségét a szélsőjobboldali szavazók körében. A szavazók visszaszerzésével ugyanis ki tudna lépni a koalícióból és képes lenne önállóan megállni az izraeli politikai életben és a Knesszetben. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez