Könyvbe rejtett bomba végzett a palesztinok prágai nagykövetével

Csehországban ma reggel nyilvánosságra került, hogy pontosan mi is végzett a januárban megölt palesztin nagykövettel Prágában. Eddig azt gondolták, hogy a páncélszekrény robbant fel, de kiderült, hogy egy könyvbe rejtett semtex bomba végzett a diplomatával. Azonban ez újabb kérdéseket vet fel és immáron nem zárható ki, hogy valójában terrorcselekmény történt. Ugyanakkor korántsem biztos, hogy Dzsamál Mohamed Dzsamál lett volna a célpont.

Könyvbe rejtett semtex felrobbanása ölte meg Dzsamál Mohamed Dzsamál prágai palesztin nagykövetet a diplomáciai képviseleten január elsején. A rendőrség egyelőre még nem erősítette meg a hírt, mivel még megvárják a többi szakértő jelentését is. Az iDNES cseh oldal szerint – egy rendőrségi hírforrásra hivatkozva – a nagykövettel a hetvenes évekből származó robbanóanyag végzett.

Ez valójában egy szerencsétlen baleset volt, a nagykövet rossz időben volt, rossz helyen. Éppen rendet próbált rakni a régi könyvek között, amikor a diplomata véletlenül kinyitotta a kötetet. Ezenfelül egy másik könyvben is találtunk robbanóanyagot.” –  jelentette ki a rendőrségi hírforrás az iDNES cseh oldalnak, majd még hozzátette: „Kilencvenkilenc százalék, hogy semtex volt a robbanóanyag, amely harminc éve ott porosodott a könyvekkel együtt. Ezért kizárható, hogy konkrétan Dzsamál Mohamed Dzsamál lett volna a célpont, valószínűleg valamelyik elődjét akarták így meggyilkolni. Ugyanakkor kétségtelen, hogy terrorcselekmény történt.”

A nagykövet októberben foglalta el a posztját, és december végén költözött az új lakásba Prága egyik külső kerületében. Az első hírek és feltételezések szerint a diplomata halálát egy régi széf védekező mechanizmusa okozta, amelyet a költözéssel egy időben vitt át az új rezidenciájába. Pár héttel később a cseh rendőrség kizárta, hogy terrorista cselekmény történt volna, s tagadták, hogy a prágai palesztin nagykövetség páncélszekrényét védő biztonsági rendszer okozta volna a nagykövet halálát.

Az ügy akkor vett érdekes fordulatot, amikor a hatóságok az eset kivizsgálásakor 12 fegyvert is találtak a prágai palesztin nagykövetség épületében. A palesztinok később hivatalosan elnézést kértek azért, hogy nagykövetségük épületében be nem jegyzett fegyverek voltak. Azt állították, hogy a fegyvereket a nyolcvanas évek elején Csehszlovákia ajándékozta az akkori palesztin vezetőknek, azóta a diplomáciai képviseleten voltak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez