Ausztrál tizenéves robbantott a bagdadi piacon

Egy melbourne-i tizenéves volt az merénylő, aki a múlt héten egy bagdadi síita mecset mellett, a piacon robbantotta fel magát, és vitt a halálba több embert. Az ausztrál kormány “nyugtalanító fejleményről” beszél.

18 éves, és Ausztráliában nőtt fel. Tizenévesként tért át az iszlámra. Melbourne-ből érkezett a Közel-Keletre, és csatlakozott az ISIS nevű terrorszervezethez. Ahol Abu Bakr al-Australiként ismerték. Aztán a múlt héten robbanómellényt öltött, Bagdadba ment és önmagán kívül legkevesebb három embert megölt, több, mint huszat megsebesített.

A robbanás helyszínén, a népszerű és mindig zsúfolt Sordzsa piacon az árusok arról beszéltek újságíróknak, hogy egy gyanús férfit láttak, aki megpróbált bejutni a szomszédos mecsetbe, amikor a detonáció történt. Az ISIS később a közösségi médiában tette közzé, hogy az ausztrál tizenéves volt az öngyilkos merénylő.

Ausztrália igazságügyi minisztere nyugtalanító fejleménynek nevezte a történteket. Azt mondta: nagyon aggasztja a kormányát, hogy ausztrálok vesznek részt ilyen akciókban, és hazatérésük után otthon is erőszakot szíthatnak. A 18 éves melbourni fiatalember már a második ausztrál volt, aki Szíriában és Irakban öngyilkos merényletet követett el.

A múlt hét végén Julie Bishop külügyminiszter arról beszélt: a kormány keményen dolgozik azon, hogy megállítsa a fiatal ausztrálok radikalizálódását, megakadályozza, hogy harcosnak menjenek a tengeren túlra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez