Halálra ítélték a volt iraki miniszterelnököt

Ha nem is vetne véget az iraki szunnita-síita békefolyamatnak, de jelentősen hátráltatná az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet elleni harcot egy volt iraki miniszterelnök halálos ítélete. Az egykori politikus törzse ugyanis “a harcok befejezésével” fenyegette meg Bagdadot, miközben az Egyesült Államok is egyre nagyobb nyomást gyakorol Haider al-Ábádira miniszterelnökre, hogy ne hajtsák végre az ítéletet.  

„A központi bíróság halálra ítélte Ahmed al-Alvánit, mivel meggyilkolt két katonát” – jelentette ki bíróság szóvivője. A bíróság szerint az elítéltnek egy hónapja van fellebbezni. A vád ellene az volt, hogy 2013 decemberében „feltüzelte és a kormány ellen hangolta” a helyi szunnitákat. Alváni emberei összecsaptak a kiérkező iraki biztonsági erőkkel és két órán át tartó lövöldözésben öt testőre, a bátyja Ali és két katona vesztette életét. Habár letartóztatták és a tüntetést leverték, de ez az eset vezetett később oda, hogy a helyi szunniták szembefordultak Núri al-Máliki síita kormányával és már a „kalifátus” megérkezése előtt káosz uralkodott a régióban.

Alváni az Abu Alván klán tagja, egyike azoknak, amelyek augusztusban fellázadtak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen az Anbár tartományban. A tartományt már június óta megszállva tartja a kalifátus, de szeptember óta visszaszorulóban vannak, mivel legalább 25 törzs lázadt fel ellenük és az iraki hadsereg is több településről kiszorította őket.

A halálos ítélet után Omár al-Alváni sejk, az Abu Alván klán jelenlegi vezetője figyelmeztette Bagdadot: „Jelenleg az egész törzs támogatja az iraki kormány Iszlám Állam elleni harcát, de ha kivégzik Ahmedet, akkor a harcosok fele egyszerűen befejezi a harcot.” A klán amúgy Irak legnagyobb és legnépesebb törzsének, a Dulaimnak – ami körülbelül 5 millió főt számlál – a tagja. Ugyanakkor kivonulásukat követheti más szunnita törzs és klán is, szóval az esetleges kivégzés megakaszthatja a Haider al-Ábád megbékélési politikáját a szunnitákkal, amelynek már voltak komoly eredményei. 

Washington sem örül túlzottan a döntésnek. Az Egyesült Államok is kiemelten támogatta az anbári törzseket, többek közt az Alvánit is. Ebben a hónapban a védelmi minisztérium felhatalmazást kért a Kongresszustól, hogy 18,5 millió dollár értékű katonai segélyben részesítse a törzseket. Ez körülbelül 5000 kézifegyvert, 150 nehézgéppuskát, 12 000 gránátot és 50 aknavetőt jelentene. Pentagon szerint ugyanis a szunnita törzseknek és klánoknak kulcsszerepük lehet az Iszlám Állam legyőzésében, ezért szükséges „minden segítséget megadni” nekik és Bagdadnak is megbékélési politikát folytatni velük szemben. 

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez