Még 1500 amerikai katona megy Irakba

Ezt mondták magasrangú kormányzati tisztviselők Washingtonban a Reuters tudósítójának. Az USA jelenleg 1400 katonát állomásoztat Irakban, ahol a Kalifátus katonái az állam létét veszélyeztetik.

Az amerikai légierő rendszeresen támadja a “Kalifátus” hadseregének állásait, de szárazföldi csapatok nem vesznek részt az akcióban. Az amerikai katonák kiképzik az iraki hadsereget, mely enyhén szólva nincsen a helyzet magaslatán. A “Kalifátus” katonáival szemben rendszeresen alulmarad, megosztják a vallási különbségek. Irak miniszterelnöke sokáig olyan síita politikus volt, aki csakis saját embereinek adott pozíciókat. Ezt a kisebbségi szunniták és a kurdok igencsak nehezményezték. Ezért aztán a hadsereg harcképtelennek bizonyult a fanatikus szunnita muzulmán dzsihád harcosokkal szemben, akik a “Kalifátusért” készek az életüket is feláldozni.

Obama elnök koalíciót hozott létre a “Kalifátus” ellen. Ebben Franciaország és Nagy Britannia mellett sok arab állam is részt vesz – legalábbis a nyilatkozatok szintjén. Obama elnök kezdetben azt mondta: az Irakból kivont szárazföldi csapatok nem térnek vissza az országba, mert az iraki kormány dolga, hogy megvédje az államot a dzsihádharcosok ellen. Amerika most mégis újabb csapatokat küld Irakba. Miért?

Mert az időközi választásokon a republikánusok győztek az Egyesült Államokban. Ők határozott fellépést várnak el az elnöktől a “Kalifátus” ellen. Nem véletlen, hogy további csapatok Irakba küldéséről épp akkor szivárogtattak ki információkat Washingtonban amikor Obama a Fehér Házban a republikánus többség vezetőivel tárgyalt. Annak idején a republikánus Bush elnök küldött csapatokat Irakba Szaddám Huszein diktatúrájának megdöntésére. Az amerikai elnök akkor azt állította: azért szükséges a katonai akció, mert az iraki elnöknek tömegpusztító fegyverei vannak. Később kiderült: Szaddám Huszein nem rendelkezett ilyen fegyverekkel. Az amerikaiak feloszlatták az iraki hadsereget, mely az egyik legerősebb volt a térségben. Az újjászervezés ugyan megindult, de a vallási ellentétek hátráltatták az eredményes munkát: a síita és szunnita tisztek nem voltak hajlandók együttműködni egymással. És akkor még nem beszéltünk a kurd kisebbségről, mely külön fegyveres milíciát tart fenn. Ezek a pesmergák nagy szerepet játszanak most a “Kalifátus” katonái elleni harcban.

Az amerikai fegyveres erők vezérkari főnöke már kezdetben kétségeit fejezte ki: lehet-e pusztán légicsapások révén elpusztítani a “Kalifátust”? Most úgy látszik, hogy Obama is rádöbbent: bármennyire is nem kedveli a háborút, de csapatokat kell küldenie Irakba, ha komoly katonai sikereket akar elérni a “Kalifátus” harcedzett hadserege ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez