Nem csak megsebesült, meg is halt a “kalifa”?

Lehet, hogy nem csak megsebesült, de meg is halt az Iszlám Állam vezetője. Az iraki belügyminisztérium tegnap megerősítette a sebesülés hírét, most pedig már azt vizsgálja, hogy egyáltalán él-e még Bagdadi. Ha nem, akkor az nagy győzelem a terrorszervezet elleni légicsapásokat végrehajtó koalíció számára.

Szombaton éjjel írtuk meg, hogy az amerikaiak egy légicsapás-sorozatban megsebesítették az Iszlám Állam vezetőjét, Abu Bakr Al-Bagdadit. A legújabb hírek szerint a “kalifa” már nem is él, a nagy nemzetközi hírügynökségek arról számoltak be, hogy az iraki hírszerzés most próbálja megerősíteni ezt az értesülést.

Az amerikaiak vezette légicsapások szombaton az Iszlám Állam vezetőinek találkozóját vették célba az iraki Moszul közelében. Szemtanúk szerint sok volt a halott és a sebesült, az Iszlám Állam tagjai hangosbeszélőkkel járták az utcákat, és véradásra szólítottak fel. Az amerikai Központi Parancsnokság, a CENTCOM, amely a közel-keleti amerikai erőket irányítja, azt közölte: nem tudja megerősíteni, hogy Bagdadi is ott volt. “Néhány napba is beletelhet, amíg kétségek nélkül meg lehet erősíteni Bagdadi halálhírét” – mondta a BBC-nek Nicholas Houghton tábornok, brit vezérkari főnök.

A légicsapásokat azután hajtották végre, hogy Obama elnök bejelentette: újabb 1500 amerikai katonát küld Irakba, tanácsadónak és az iraki hadsereg kiképzésére. A cél az, hogy minél kisebbre szűkítsék az Iszlám Állam mozgásterét. Washington 10 millió dollár vérdíjat tűzött ki a “kalifa” fejére, akit ma már hatalmasabbnak és veszélyesebbnek tartanak, mint az Al-Kaida vezetőjét, Ayman Al-Zawahirit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez