Önostorozás, keresztre feszítés – véres Húsvét a Fülöp-szigeteken (videóval)

A hivatalos egyház ellenzi, de ez a híveket láthatóan nem érdekli – ismét tucatnyian feszítették meg magukat a Fülöp-szigeteken.

Daniulo Ramos egyike annak a több, mint tucatnyi embernek, akik ezen a Nagypénteken is ott lógnak a keresztfán. Nem először csinálja, egészen pontosan 26. alkalommal hagyja, hogy kezén-lábán szögeket üssenek keresztül. “Remélem az Úr elfogadja az áldozatomat, és gondoskodik a családomról halálom után” – mondta az ötvenes éveiben járó hívő.

kereszt

Bár 26 keresztre feszítésével nem áll rosszul a versenyben, nem ő a csúcstartó – az 55 éves Ruben Enajenak ez már 31. húsvétja, amit a kereszten tölt. Három éve egy dán filmes, Lasse Spang Olasen is vele volt, filmet készített Enaje életéről. Bár a dán rendező vallását tekintve evangélikus, a keresztre is elkísérte Enajét. Azt mondta, mielőtt a római katonának öltözött filippin hívők elkezdték a szögeket verni belé, hogy Istennel majd személyesen megbeszéli ezt a dolgot. Miután levették a keresztről, úgy nyilatkozott, hogy “fantasztikus élmény volt,amit mindenkinek ki kellene próbálnia egyszer az életben”.

crucifixion_in_san_fernando_pampanga_philippines_easter_2006_p-ad20060414-12h54m52s-r

Ez évben összesen huszonketten élték át Jézus Krisztus keresztre feszítését a Manilától északra fekvő San Fernandóban. Bár a Fülöp-szigeteken a katolicizmus a spanyol gyarmati uralommal vette kezdetét jó fél évszázada, ez a hagyomány alig több mint fél évszázados. Három egymáshoz közel eső faluban – San Fernando melett Santa Luciában és San Juanban gyakorolják. A keresztúton a vállalkozó hívőket önostorozók hada kísérik. Ők fabotokkal és bambuszból készült speciális pálcákkal verik véresre saját hátukat. Van aki vezekelni jön, és van, aki mint Ruben Enaje is, ezt egyfajta hála-áldozatnak tekinti. Ő címfestőként egy halálosnak látszó zuhanást élt túl, meggyőződése szerint isteni segédlettel. Akkor fogadta meg, hogy hálából megfeszítteti magát.

Annak ellenére, hogy már sokadszor tesz így, ma is elképesztő fájdalmat él át, amikor kalapáccsal a tíz centi hosszú szögeket belé verik, majd a keresztet felállítják. Azt mondja, hogy ehhez hozzászokni igazából nem is lehet. Társaihoz hasonlóan tíz percet – negyed órát tölt a kereszten. Miután leveszik, azonnal elsősegélyben részesítik. Az orvosok egyébként állítják, hogy a sebek – bár drámainak látszanak – valójában könnyen gyógyulnak, és van aki már két-három nappal a keresztút után a Húsvét elmúltával munkába is tud állni.

cruc

Az egyház mindennek ellenére nem támogatja ezt a szokást. Aniceto Paciano, San Fernando püspöke szerint a penitencia nem azt jelenti, hogy kárt teszünk magunkban, hiszen a test a lélek temploma. Socrates Villages a szigetek püspöki konferenciájának elnöke szerint az, ha valaki azért szenved, hogy sokan fényképezzék és népszerű legyen, nem hitbéli elkötelezettség, hanem puszta világi hívság. Az egészségügyi államtitkár pedig – miután tudja lebeszélni úgysem tudja a résztvevőket – csak annyit kér minden évben, hogy legalább előtte egy tetanusz oltást adassanak be.

cru

A környék vállalkozói, turisztikai irodái ugyanakkor kimondottan örülnek a keresztrefeszítő-shownak. Évről évre több tízezren látogatnak el San Fernandóban a nagy eseményre, köztük egyre több a külföldi. Sokan csak ezért jönnek a Fülöp-szigetekre a nagyhéten.

(Visited 10 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez