Belegabalyodott a szögesdrótba egy izraeli telepes, miközben palesztin zászlót próbált letépni (videó)

A férfi azért mászott fel egy palesztinok lakta hebroni társasház tetejére, hogy eltávolítsa az oda tűzött két palesztin zászlót. A katonáknak kellett kiszabadítaniuk, miután a szögesdrót csapdájába esett.

A szakállas telepes ortodox ünneplőben, fekete nadrágban, fehér ingben és nagy fehér sapkában a falnak támasztott egy létrát, és elkezdett mászni rajta – írja a Jerusalem Post. Megpróbált átjutni a szögesdróton, amely a tetőt övezte. Mindez egy palesztinok lakta háznál történt, a hebroni Beit Hasszadah zsidó negyed mellett, amely az izraeli hadsereg ellenőrzése alatt áll.

Sadi Szidr, az egyik palesztin háztulajdonos és egyben egy izraeli civil szervezet önkéntese filmre vette az akciót. A telepes, aki alig kap levegőt a mászástól, éppen beleakad a szögesdrótba.

{youtube}a1s3Qt-Tm5I{/youtube}

-Mit keresel a tetőmön? – kérdezi Szidr rossz héberséggel.

A telepes, orosz akcentussal és szintén rossz héberséggel válaszol: “Azért jöttem, hogy beszéljek veled”. És közben mozdulni sem tud: az inge a szögesdrótban, a lába még a létrán. Az utcán közben tömeg gyűlik össze. Nézik az előadást. A telepes, miután maga nem léphet akcióba, arra kéri Szidr-t, hogy ő szedje le a palesztin zászlókat.

Szidr ezt megtagadja, és megkérdi: mit szólna ahhoz, ha ő mászna fel az ő házára, hogy leszedje az izraeli zászlót. Jó lenne ez?

A párbeszéd a továbbiakban így folytatódik.

– De ez az én tetőm – mondja a telepes. – Ez mind az enyém, ez az én országom és az én földem.

– Nem. Ez az én házam. Mit keresel itt?

– Csak hiszed, hogy a tiéd. De ez az egész ország Izrael Földje.

– Hebron nem Izrael. Ez Palesztína. Nem Tel Avivban vagyunk.

– Mi az a Palesztína? Csak a rómaiak hívták így. Ez most Izrael. Ez az én országom. És itt minden az enyém.

Ekkor egy katona érkezik, hogy kimentse szorult helyzetéből a telepest. Azt mondja neki: a zászló le fog kerülni a helyéről. Szidrrel pedig azt közli, hogy nem szabad kint hagynia a lobogót. Szidr nem hallgat rá, és a történetnek még nincs vége.

Röviddel később három fegyveres katona érkezik sisakban és golyóálló mellényben. Ők is a zászlók eltávolítását követelték. A lépcsőn mentek fel a tetőre, ahol Szidr mellett már többen várták őket: a bátyja, több családtagja és nemzetközi megfigyelők. Ezt az incidenst is videóra vették.

– Mit kerestek a házamban? – kérdezi a báty.

– Leveszed a zászlókat, vagy letartóztatunk. Nem tehetsz ki palesztin zászlót, ez a parancs.

– Ez egy palesztin ház, a sajátom.

– Csak szedd le, és nem lesz semmi probléma.

– Mi sem akarunk problémát, mutasd a bírósági végzést, és leszedem.

A katonák azt ígérik: a végzéssel jönnek vissza. De aztán egyáltalán nem jönnek. Az izraeli hadsereg azt mondja, nincs semmilyen eljárásmód a zászlók eltávolítására, és nem is áll szándékukban ilyent kiadni. A katonák önkényesen jártak el, kivizsgálják az esetet. Az izraeli civil szervezet, amelynek Szidr is a tagja, arról számolt be, hogy a zászlót másnapra valaki széttépte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez