A kínai és az indiai flotta biztosítja a Maldív-szigetek vízellátását

Tűz ütött ki a turistaparadicsom vízmű-központjában, és emiatt leállt a vízszolgáltatás az egyik, két négyzetkilométeres szigeten. A turistákat nem fenyegeti vízhiány, mert a szállodáknak saját víztisztító berendezésük van. A lakosság viszont jórészt a kínai és az indiai flottától kapja a vizet.

330 ezren laknak a 200 lakott szigetből álló Maldív-szigeteken, és ebből 120 ezer ember vízellátása került veszélybe a tűzvész miatt. Körülbelül tíz napig nem lesz víz – jelentette ki a katasztrófavédelem főnöke. Az államfő megszakította malajziai utazását, és hazament, hogy irányítsa a helyreállítást. Több állam azonnal jelezte: kész segíteni. Mindenekelőtt a két ázsiai nagyhatalom: India és Kína. A légierő és a flotta gépei több tonna palackozott vizet hoztak a Maldív-szigetekre. Ezenkívül mindkét állam olyan hajókat küldött, melyek a tengervíz sótalanítása révén iható vizet produkálnak. Banglades, Sri Lanka és Szaúd Arábia is segíti a Maldív-szigeteket a vízhiány leküzdésében.

A turistaparadicsomot évente több mint egymillió külföldi vendég keresi fel. A jelentős részük Kínából érkezik. Korábban az oroszok is szép számban érkeztek a Maldív-szigetekre, de a szankciók és az olajár csökkenése mélyrepülésre kényszerítette a rubelt. Ezért az orosz turisták innen is elmaradoznak. A Maldív-szigeteket különben is kedvezőtlenül érinti az olajárak csökkenése, mert sok olajtermelő arab állam polgárai is kedvelték a trópusi strandokat. A kormányzat abban bízik, hogy sem a vízhiány, sem pedig az olajárak csökkenése nem riasztja el a turistákat a Maldív-szigetekről, ahol az idegenforgalom a legfőbb bevételi forrás.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez