Amerikai újságírót fejezett le az Iszlám Állam

Üzenet Washingtonnak. Ezzel a címmel került ki tegnap egy videó a YouTube-ra, majd el is tűnt onnét. A videón az Iszlám Állam erős brit akcentussal beszélő, tetőtől talpig feketébe burkolt harcosa végzi ki James Foley amerikai újságírót. A dzsihádisták a kalifátus félelem nélküli lovagjainak akarják láttatni magukat. Akik nem tréfálnak.

A 40 éves James Foley Szíriában tűnt el, 2012-ben, hálaadáskor. A Global Post-ot, majd a francia AFP-t tudósította a polgárháborúról. Azóta most először lehetett látni. Amint éppen lefejezik.

Az újságíró a guantanamói foglyokéra emlékeztető narancsszínű ruhában van. A mellette álló fegyveres üzenetet olvas fel. “Kormányként az Iszlám Állam elleni agresszió első vonalában voltatok. Összeesküdtetek ellenünk… ürügyeket találtatok arra, hogy beleavatkozzatok az ügyeinkbe. Ma a légierőtök naponta támad bennünket Irakban. A légicsapások muszlimok halálát okozzák.”

Aztán, mielőtt a késes harcos végezne vele, Foley is felolvas valamit, ami előre elkészített nyilatkozatnak tűnik. “Felszólítom a barátaimat, a családomat, a szeretteimet, hogy keljenek fel igazi gyilkosaim: az amerikai kormány ellen. Mert ami most fog történni velem, az csakis az ő önteltségüknek és bűnüknek az eredménye. Szeretett szüleimnek azt üzenem: őrizzék meg a méltóságukat, és ne fogadjanak el semmilyen silány kompenzációt a halálomért azoktól, akik ténylegesen az utolsó szöget verték a koporsómba iraki légi hadjáratukkal.”

foleyelőtte

A térdelő amerikai újságíró aztán a bátyjának üzen, hogy gondolja át: tovább szolgál-e az amerikai hadseregben, amely azzal, hogy bombákat dobott le Irakra, az ő halálos ítéletét is aláírta. Amikor végez, újból a fekete ruhás alak beszél. Kijelenti, hogy az Egyesült Államok az összes muszlim ellen indított háborút.

“Többé nem lázadók ellen harcoltok; mi iszlám hadsereg vagyunk,  egy állam, amelyet sok muszlim ismert el. Így bármilyen agresszió az Iszlám Állam ellen azok ellen a muszlimok ellen is irányul, akik elfogadták vezetőjükként az Iszlám Kalifátust” – mondja.

“Így bármilyen próbálkozásod, Obama, arra, hogy elvitasd a muszlimoknak azt a jogát, hogy biztonságban éljenek az Iszlám Kalifátusban, a te néped vérének kiontásához vezet.” Aztán egy késsel elkezdi átvágni Foley nyakát. A kép elsötétül, majd már csak a fejet mutatja az áldozatr mellkasán.

Foley lefejezése után egy másik, szintén narancsszínű ruhában térdelő férfival tűnik fel a feketébe bújt fegyveres a videóban: a 2013-ban ugyancsak Szíriában elrabolt amerikai újságíróval, Steven Sotloff-fal. “Ennek az amerikai polgárnak az élete, Obama, a következő döntésedtől függ” – mondja.sotloff

Egykori kollégái szerint Foley-t kényszerítették arra, hogy olvassa fel a nyilatkozatát. Az amerikai hírszerzésnél még vizsgálják, hogy hiteles-e a videó. Az újságíró édesanyja szerint az. A brit kormány annak próbál utánajárni, hogy melyik brit dzsihádista lehet az, aki a videón kivégezte a férfit. Foley-n és Sotloffon kívül még legkevesebb három amerikai újságírót ejtettek fogságba Szíriában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez