Az Európai Unió nem kap több baromfit és tejterméket az izraeli telepesektől

Izrael leállítja a baromfi és tejtermékek exportját az Európai Unióba, legalábbis azokat, amelyeket a „zöld vonal mögötti” izraeli közösségek termesztenek. Lényegében ez az izraeli kormány válasza arra, hogy az Európai Bizottság februárban megtiltotta a csirke és a tej importját Kelet-Jeruzsálemből, a Golán fennsíkról, Júdeából és Szamáriából.

Brüsszel az izraeli telepes politika és az újabb lakóházak építése miatt hozta ezt a tiltakozó intézkedést, amely értelmében nem importáltak több tejet és csirkét az izraeli telepesektől.  Az Európai Unió megnyugtatta az európai kereskedőket és üzleteket, ez az importtilalom nem vonatkozik azokra az izraeli mezőgazdasági termékekre, amelyeket „nem a vitatott területeken” állítottak elő.

Sokáig úgy tűnt, hogy Izraelt nem aggasztja túlságosan a februári döntés, de ezen a héten ismét lépett ez ügyben: az izraeli mezőgazdasági minisztérium úgy döntött, hogy leállítja az izraeli telepesek által termelt élelmiszer exportját az unió tagállamaiba. A minisztérium szerint ez a döntés nincs kihatással az izraeli farmerekre és telepekre, ahogyan a legutóbbi tilalom sem okozott túl nagy károkat az izraeli mezőgazdasági piacon. Az EU sosem tartozott a kiemelt célpontok közé, s csupán az európai zsidóság egy része vásárolta meg a telepesektől származó kóser termékeket.

A rendelet szeptember 1-től lép érvénybe Izraelben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez