Hol él a világ legnagyobb palesztin közössége a Közel-Keleten kívül?

Chilében. Több mint háromszázezer a palesztinok száma, és napról napra növekszik. Az első emigránsok még akkor érkeztek, amikor a terület az Oszmán Birodalom része volt.

Sok palesztin fiatal nem akart szolgálni a szultán zászlaja alatt, és ezért a kivándorlást választotta. Chilében megtalálták az a földet, mely leginkább hasonlít a szülőföldre. Így érthető, ha manapság Santiago de Chile bevásárló utcája, a Recoleta palesztin zászlókkal van tele. Sokan már itt születtek. A döntő többségük keresztény, de van néhány muzulmán család is. Az idősebbek visszajárnak Betlehembe, de a fiatalok már chilei polgárnak érzik magukat. Az éghajlat meghatározó: sokan úgy érzik, hogy Chilében éppen olyan az időjárás, mint Palesztinában. A bevándorolt palesztinok többsége kereskedő, teljes mértékben beilleszkedett a chilei társadalomba, ahol különben is sok a bevándorló.

A keresztények tömegesen választják a kivándorlást a Közel-Keletről, számuk napról napra fogyatkozik azokon a területeken is, ahol 2000 évig a jelenlétük meghatározó volt. Chile eszményi befogadóállam a keresztény palesztinok számára, akik immár több mint háromszáz ezren élnek a dél-amerikai országban, ahol nemcsak az időjárás emlékeztet a hazai körülményekre, de a társadalmi környezet is, amely befogadó és toleráns az olyan menekültekkel szemben, akik végképp elszoktak a toleranciától a szülőföldjükön, a Szentföldön.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez