Dzsihád-harcosnak állt a francia nagymama?

A francia hatóságok arra gyanakszanak, hogy egy komplett nizzai család – 11 ember, beleértve a nagymamát is – Szíriába ment, hogy a dzsihád harcosának álljon.

Az AP szerint ma kezdték meg a terrorellenes ügyészek az előzetes nyomozást a francia Riviéráról egyik napról a másikra eltűnt család ügyében. Az Europe 1 francia rádió úgy tudja, hogy egy nagymamáról, három gyermekéről, azok házastársairól és gyermeikeiről van szó, a legfiatalabb közülük 6 hónapos. A felnőttek mind áttértek az iszlámra.

A rádió szerint mindannyian Szíriába mentek, Törökországon keresztül.

Franciaországból a hatóságok szerint körülbelül ezren utaztak Szíriába és Irakba csak az idén, hogy csatlakozzanak a szélsőséges csoportokhoz, és közülük úgy 350-en harcolnak most is ott. A többiek vagy úton vannak, vagy elhagyták a csatateret, vagy életüket vesztették.

Franciaország volt az első állam, amely csatlakozott az ISIS elleni amerikai légicsapásokhoz, és azóta fokozott erővel igyekszik kiszűrni még hazai földön a Közel-Keletre tartó potenciális dzsihádistákat. A párizsi parlamentben most vitáznak arról, hogy milyen új eszközöket adjanak a hatóságok kezébe, beleértve a gyanús polgárok útlevelének elkobzását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez