Darfúrból fenyegetőzik a szudáni elnök

A szudáni elnök nyíltan kiutasítással fenyegette meg az afrikai országban akkreditált valamennyi diplomáciai testületet, a segélyszervezeteket és egyéneket, amennyiben nem tartják be szigorúan az ország törvényeit. Omar al-Besir minderről abban a délnyugat-szudáni tartományban beszélt, ahol sokak szerint már évek óta népirtás és a fekete lakosság elüldözése folyik.

Az elnök most utazott először Darfúrba azóta, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság elfogató parancsot adott ki ellene, mint a tartományban elkövetett, emberiesség elleni bűnök fő ösztönzője és felelőse ellen. Omar al-Besir most nyersen úgy fogalmazott: „Aki egy hajszállal is túlmegy a törvényeink szabta határon, azt azonnal kirúgjuk az országból, legyen akár diplomata, akár segélymunkás".

A Szudánban működő segélyszervezetek a világ legnagyobb humanitárius akciójának részeként Darfúrban a becslések szerint 2,7 millió földönfutóvá lett embert látnak el ivóvízzel és élelemmel. Az ENSZ adatai szerint nagyjából 300 ezer ember halt meg Szudán Darfúr nevű régiójában 2003 óta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez