Nincs megállás Egyiptomban

Egyiptom, Kairó – A kijárási tilalom ellenére vasárnap is több tízezren gyűltek össze Kairó belvárosában. A demonstrálók változatlanul Mubarak elnök távozását követelik.  A hadsereg körbezárta a Tahrir teret, a levegőben harci gépek és helikopterek köröznek. A tüntetőkhöz csatlakozott Mohamed el-Baradei, akit egyes hírek szerint több ellenzéki szervezet is felkért egy átmeneti kormány megalakítására. A gond csak az, hogy a politikust külföldön jobban ismerik és elismerik, mint a hazájában.

Kairóban egy feszültebb a helyzet. A katonák ellenőrzőpontokat állítottak fel és növelték a jelenlétüket a fővárosban. Mohamed el-Baradei is csatlakozott a demonstrálókhoz. A tüntetők a vállukon cipelték és testükkel védték a Nobel díjas politikust. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség korábbi vezetője rövid beszédében a jelenlegi rezsim azonnali távozását követelte, és visszafordíthatatlannak nevezte az Egyiptomban megindult változást. A nemzetközi hírtelevíziókban megszólaltatott elemzők egyetértenek abban, hogy el-Baradei inkább „értelmiségi” típus, és nem igazán forradalmár. Márpedig Egyiptomnak határozott, erőskezű vezetőre van szüksége, aki képes kitölteni a Mubarak esetleges távozásával kialakuló hatalmi űrt.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a CNN-ben arról beszélt, hogy Egyiptomban rendezett átmenetre van szükség, olyan vezetők irányításával, akik tiszteletben tartják a demokrácia szabályait.  Az elemzők pedig azt kérdezik, kik lesznek, kik lehetnek ezek az új vezetők, ha Mubarak végül félreáll. Erre a kérdésre azonban  ma még nincs válasz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez