Hullámok és repedések az egyiptomi politikában

Egyiptom, Kairó – Hatalmas tüntetésre készülnek Egyiptomban, hogy a katonai vezetés távozását követeljék. Az országban öt napja újultak ki a zavargások, 17 ember vesztette életét. Az egyiptomi hatóságokat egyre több kritika éri külföldön és belföldön, amiért erőszakosan lépnek fel a tüntetőkkel szemben.

 

A megmozdulást főként az ifjúsági szervezetek és diákok szervezik, akik rengeteg embert akarnak mozgósítani pénteken. Az Április 6 Mozgalom szerint a katonai vezetés megmutatta, hogy a régi rezsim fenntartásában érdekelt és nem a forradalom megmentésért küzd. Más ifjúsági mozgalmak is hasonló álláspontot képviselnek, szerintük a katonák válságba taszítják az országot. Sokan nehezményezik, hogy a vezetés nem tudott megoldásokat találni a gazdasági problémákra és a közbiztonságot sem sikerült megszilárdítania. A megmozdulást legalább egy tucat ellenzéki párt is támogatja.

A törvényhozási választásokon rendkívül jól szereplő Muzulmán Testvériség viszont jelezte, hogy nem csatlakozik a megmozduláshoz. Az MT egyik vezető politikusa azt mondta, hogy pártjuk (FJP) továbbra tartja magát a katonai vezetés által kibocsátott politikai, hatalomátadási menetrendhez. A radikális szalafisták a facebookon jelezték részvételüket. Sok aktivista úgy gondolja, hogy a Muzulmán Testvérek elárulták a forradalmat, ezért nem akarnak csatlakozni az utcai megmozdulásokhoz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez