Feloldják a rendkívüli állapotot Egyiptomban-néhány kivétellel

Egyiptom, Kairó – A Legfelsőbb Katonai Tanács vezetője, Mohamed Husszein Tantavi tábornok élő televíziós adásban jelentette be, hogy január 25-én véget ér a több évtizede tartó rendkívüli állapot az országban. Egyiptomban pontosan egy éve kezdődött a Hoszni Mubarak bukásához vezető „forradalom”.

 

Néhány kivétel lesz, feltehetően a szervezett bűnözéssel összefüggő súlyos bűncselekmények esetében. De hogy pontosan mik ezek a kivételek, azt a tábornok nem részletezte.

A szerdától megszűnő rendkívüli állapotot 1967-ben vezették be az Egyiptomban, az arab-izraeli háború idején. 18 hónapra egyszer már felfüggesztették, de az Anvar Szadat elnök életét kioltó merénylet után, 1980-ban ismét életbe léptették a törvényt, amely azóta is érvényben van. A rendkívüli állapot széles jogkörökkel ruházta fel a rendőrséget és a különböző belbiztonsági erőket, illetve a titkosszolgálatokat. A január 25-én kirobbant „forradalom” egyik fő követelése az volt, hogy töröljék el a törvényt, amelyet a Mubrak rezsim az ellenzék elnyomására, megfélemlítésére használt föl.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez