Tűzszünetre szólítanak föl a politikai pártok Maliban

Mali, Bamako – Azonnali fegyvernyugvást követelnek a politikai pártok Maliban, ahol a tuareg lázadók sikeres offenzívát indítottak az északi országrészben.

 

Összesen 30 politikai párt csatlakozott a kezdeményezéshez. Aminata Sidibe volt elnökjelölt elmondta, hogy a pártok vezetői hosszas tanácskozás után döntöttek arról, hogy „akció tervet” készítenek, amit benyújtanak Amadou Toumani Toure elnöknek. A politikus elmondta, hogy azonnali tűzszünetet szeretnének elérni annak érdekében, hogy a menekültek visszatérhessenek otthonaikba. A politikai pártok azután ültek össze, hogy a tuareg lázadók elfoglalták Tinzawatent, amely az algériai határ közelében található. A lázadók és a kormány képviselői még nem reagáltak a felhívásra.

Maliban egyre többen bírálják, tehetetlenséggel vádolják a kormányt miután a tuaregek úgy foglaltak el számost települést az ország északi régiójában, hogy a mali hadsereg kitért harcok elől. A mali védelmi minisztérium viszont azzal indokolta a döntést, hogy taktikai okok miatt vonták vissza a csapatokat. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tuaregek csak kisebb településeket foglaltak el. A régió nagyobb városaiban a mali hadsereg megerősítette jelenlétét. A tuareg lázadók célja, hogy kivívják Azawad régió függetlenségét.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez