Lassan enged a fagy Algériában

Algéria, Algír – A legfrissebb előrejelzések szerint Algériában véget ért a tél. Már csak a hegyekben tartja magát a hó és a szokatlan hideg. Mindenesetre az elmúlt héten a rendkívüli időjárással nem tudtak mit kezdeni az észak-afrikai országban.

 

Arról a napokban már beszámoltunk, hogy a legboldogabbak a gázpalack kereskedők voltak a hirtelen jött fagyok miatt Algériában. Mostanra az is kiderült, az árakat nemcsak a mínuszok, hanem a hiány is felfelé srófolta. Az egyik algíri elosztóban töltik és el is adnak palackokat. Itt most nagy türelemre volt szükség az elmúlt napokban. Reggelente nyitás előtt sokszor már száz méterekben volt mérhető a sor. A kínai rádió riportere több sorban állót is megszólaltatott. A történetek mindenkinél szinte azonosak voltak. Hajnalban már itt álltak a sorban. Ha szerencséjük volt, sorra kerültek, ha nem, maradhattak másnap reggelig, vagy a feketepiacon próbáltak gázhoz jutni. A NAFTAL olajipari óriás adatai szerint a hideg miatt megduplázódott a fogyasztás, napi 700 ezer palack gázra lenne szükség a piacon. Ennek teljesítésére az első napokban képtelen volt a cég. Ahogy a vezérigazgató mondta, még nyáron készítették a téli terveiket, de ilyen időjárással nem számoltak.

A hideg és a havazás főleg a hegyvidéki területeken okoz még mindig gondot. Ott még a legfrissebb előrejelzések szerint is pár napig még fagyosak lesznek az éjszakák. Az Atlaszon átvezető fő és mellékutak közül sok még mindig járhatatlan. Több településen akadozik a villamos energia és a gázellátás is. A Szolidaritási Minisztérium az érintett megyékben már több mint 16 ezer élelmiszer csomagot osztott ki. El Tarf városában, Algírtól 600 kilométerre keletre a csendőrség zöld számán 24 óra alatt 1066 segélyhívást vettek. Ez azt jelenti, hogy percenkét csörrent meg a telefon a csendőrparancsnokságon.

A következő napokban már javulni fog az időjárás Algériában, csak az Atlasz-hegységben maradhatnak fagyos területek, az itt élők didergését erősíti majd a feltámadó szél is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez