Az al Shabab végnapjai Szomáliában-ahogyan a békefenntartók elképzelik

Szomália, Mogadishu – Az AMISOM békefenntartó erők parancsnok azt mondta, hogy a szomáliai al Shabab lázadók napjai meg vannak számlálva. A magabiztos nyilatkozat ellenére a lázadók továbbra is ellenőrzésük alatt tartják az ország jelentős részét. Így van ez már éve óta Szomáliában.

 

Fred Mugisha tábornok értékelése szerint az al Shabab az összeomlás szélére került, miután fegyveresei több fronton is kénytelenek harcolni. A tábornok azt mondta, hogy a lázadók közül sokan már elhagyták az országot, a többségük Jemenbe menekült. Az AMISOM információi szerint legalább 300 lázadó lépett le, köztük több külföldi harcos. A tábornok szerint nem kell sok ahhoz, hogy a lázadók ellenállását felszámolják, és Szomália élete visszatérjen a normális kerékvágásba.

Az al Shabab lázadók pár napja elveszítették az egyik legfontosabb bázisukat, miután az etióp csapatok tankokkal bevonultak Baidoába. A többfrontos háború ellenére a lázadók továbbra is ellenőrzésük alatt tartják az ország jelentős részét, de csapataik szétszórtan harcolnak és nyílt ütközetet nem vállalnak az etióp és kenyai katonákkal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez