Választási huzavona Szomáliában

Uganda, Kampala – Szomáliában jövőre rendezik meg az elnökválasztást. Legalábbis ebben állapodott meg az ország elnöke és házelnöke. A két politikus egyezsége önmagában még nem garancia a választások megrendezésére, de mindenképpen előrelépésnek számít.

Sheik Sharif Ahmed elnök és Sharif Hassan Sheik Aden, a parlament elnöke abban is megállapodott, hogy a jelenlegi miniszterelnök Mohamed Abdullah Mohamed harminc napon belül távozik posztjáról. Utódját az államfő nevezi ki. A személycsere okairól a felek nem nyilatkoztak. Ehelyett egy dátumot közöltek: 2012. augusztus 20. Ezen a napon rendeznek majd elnökválasztást a polgárháború sújtotta országban, ahol az átmeneti kormányzat a nemzetközi békefenntartóknak köszönheti a puszta létét a lázadókkal vívott harcokban.

A megállapodás ellenére korántsem biztos az időpont. Az ország biztonsági helyzete továbbra is ingatag, és nem lehet tudni, hogy egy év alatt sikerül-e megteremteni a tiszta, demokratikus választás lebonyolításához szükséges feltételeket. Az ENSZ sürgetné a választási folyamatot, az átmeneti kormány és parlament azonban nemrégiben úgy döntött, egy évvel meghosszabbítja saját mandátumát. A döntés megosztotta a politikai pártokat. Az elnök és a házelnök például hónapokig nem beszélt egymással az ENSZ által is bírált hosszabbítás miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez