Hat tonna elefántcsont- 700 legyilkolt elefánt!

Kenya, Nairobi – Ez a tavalyi illegális elefántcsont kereskedelemnek az része, melyet felderítettek! A hatóságok Afrikában 6 tonna elefántcsontot foglaltak le, a legnagyobb részét Kínába akarták csempészni. A szakértők attól tartanak, hogy a kongói medencében 20 ezer alá csökken az elefántok száma.

 

 Nairobiban árvaházat hoztak létre olyan elefántbébik számára, amelyek úgy maradtak árvák, hogy orvvadászok legyilkolták a szüleiket. Miért? Az elefántcsontért! A BBC riportfilmet készített arról, hogy kíméletlen harc folyik az elefántok ellen, mert a kínai piac hajlandó minden árat megfizetni.

 

Kezdetben Kongóban mindenki tagadta, hogy lenne illegális elefántcsont kereskedelem. Ám mihelyt a BBC egy kínai kereskedőnek álcázott riportert küldött Kinshasába, a piacon azonnal felbukkantak az ajánlatok: egy másfél méter hosszú elefánt agyarért 10 ezer dollárt kértek Kinshasában! Persze az elefántcsont kereskedés 1989 óta elvben tilos. Ám van egy kiskapu: Kína és Japán elérte, hogy számukra engedélyezzék a „legális” kereskedelmet! Vagyis elvben minden elefánt agyar mellé produkálni kell egy hivatalos papírt, hogy az afrikai hatóságok tudtával és engedélyével lőtték ki az elefántot és fűrészelték le az agyarát. Ilyen engedélyt megkapni egyáltalán nem könnyű, annál könnyebb viszont azt hamisítani. Valóságos gyár működik, amely hamis vadászengedélyeket állít elő!
De a BBC riporterei nem törődtek ebbe bele: ellátogattak Kantonba is, hogy megnézzék azt, hogy tényleg legálisan megy-e minden! Az eredmény kiábrándító: a kereskedők szemrebbenés nélkül kérnek el többtízezer dollárt egy elefántcsontból készült ékszerért, és csak a vállukat vonogatják, ha a származási hely után érdeklődik a vevő, netán az afrikai hatóságok engedélyére kíváncsi. A helyi hatóságok szerint az elefántcsont kereskedelemnek több mint a fele mindenféle engedély nélkül folyik. Nemcsak Kínában van ez így, hanem pl. Malajziában is! Ott nem is hallottak arról, hogy kellene engedély, hiszen az elefántok vadászatát nemzetközi szabályok tiltják!
Mi a megoldás? A kereskedelem legérzékenyebb pontján kell lecsapni, ott ahol az árut berakodják Kína felé! Ez pedig Kenya! Ott sikerült minden rekordot megdönteni az elkobzott elefántcsont terén. De mindenki tudja, hogy egy elfogott csempészre 3 vagy 4 sikeres jut. Afrikában, ha egy kínai az anyanyelvén csak annyit mond, hogy elefántcsont, máris szinte minden ajtó kitárul előtte! Közben pedig egyre több az árva kiselefánt a Nairobi állatkertben, ahol az agyarukért levadászott elefántok árváit pesztrálják- nemzetközi állatvédő szervezetek költségén…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez