Videojáték őrület Mogadishuban-inkább ez, mint a háború

Szomália, Mogadishu – Szomália fővárosában tilos volt a videojáték is a fanatikus muzulmán milícia uralma idején. Amint kiverték az al Shabab fegyvereseit Mogadishuból, megnyíltak az első boltok, és ma már a fiatalok fegyelmezetten állnak sorba azért, hogy 10 centért 15 percig videojátékot játsszanak.
A tehetősebbek megveszik a videojátékot, hogy a gyerekek otthon játsszanak.   Egy hatgyermekes családapa így beszélt erről a Guardian tudósítójának: Így a kisebbik ördöggel legyőzzük a nagyobbik ördögöt! Az a fontos, hogy a gyerekek ne unatkozzanak! Akkor ugyanis beállnak valamelyik milíciába! – közli a szomáliai családapa. Az al Shabab és a többi gerillaszervezet a katonáinak többségét a diákok közül választotta ki. 2006 óta több ezer diák vett puskát a kezébe és sokan közülük már meg is haltak.
Nem veszélyes ez az iskolakerülés szempontjából? De igen! Nagyon sok diák több időt tölt videojátékkal, mint tanulással. De legalább nem megy katonának! Sőt, egyre több az olyan diák, a ki egykor uniformist húzott, de hazajött eltávozásra. Ilyenkor a ravasz szülők megismertetik velük a videojáték izgalmát. És a kiskatona dezertál…
Egy ilyen 16 éves fiúval is elbeszélgetett a Guardian helyszíni tudósítója. A fiú elmondta, hogy az al Shabab milíciában szolgált. Szabadságra jött haza, de nem ment vissza. Nem engedte a mamája, aki inkább pénzt adott videojátékra. A társaim közül már sokan meg is haltak vagy sebesültek – mondta a jeles ifjú, aki hozzátette, hogy ő a maga részéről érdekesebbnek találja a videojátékot, mint a katonaságot. Ha sokan így gondolkodnak, akkor a fanatikus milíciák lassan toborzási problémákkal kerülhetnek szembe Szomáliában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez