Koránértelmezési fordulatok a Boko Haram-mal folytatott párbeszédben Nigériában

Egyesült államok, Nigéria – Az Egyesült Államok fontolóra veszi, hogy partneri viszonyt alakít ki a nigériai hadsereggel a terrorizmus elleni harcban- mondta William Burns amerikai külügyi államtitkár, miután Washingtonban tárgyalt a nigériai kormány képviselőivel.

 

 

A problémát az jelenti, hogy az Egyesült  Államokban a Boko Haram szervezetet terroristának tekintik, Nigéria kormánya ezzel nem ért egyet, mert bízik a párbeszédben.
Abudzsában közben bejelentették, hogy legkevesebb 16 Boko Haram harcost ölt meg a hadsereg, amikor offenzívát indított a szervezet főhadiszállása ellen Maiduguri városában. A helyiek szerint valaki értesíthette a Boko Haram vezetőit a tervezett akcióról, mert kiürítették a főhadiszállást az offenzíva kezdetére.
Közben folynak a titkos közvetítő tárgyalások a kormány és a Boko Haram között. Egy köztiszteletben álló vallási vezető vállalta a közvetítést. Sejk Dahiru Usman Baichu találkozott a Boko Haram vezetőivel, akik a Koránra hivatkozva elutasították a párbeszédet. A tudós sejk egy másik Korán idézettel válaszolt: minden muzulmánnak el kell fogadnia a párbeszédet, ha ellenfele hajlandó lemondani a fegyverhasználatról. A Boko Haram erre közölte, hogy kész a párbeszédre, de csakis akkor, ha a sejk felmutatja a kormány megbízólevelét. A tiszteletreméltó sejk megszerezte a kormány írásbeli felhatalmazását, azzal a feltétellel, hogy semmi sem szivárog ki a tárgyalásokról.
Itt tart most a nigériai kormány és a Boko Haram ” párbeszéde “.A Boko Haram be akarja vezetni a sariat a 170 milliós állam északi részén. Innen el akarja űzni a keresztényeket akár bombamerényletek árán is. Nigéria kormánya mindenképp szeretné megőrizni az ország egységét, és ebben minden bizonnyal számíthat az USA támogatására is.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez