A nigériai biztonsági erők cáfolják, hogy ártatlan embereket mészároltak volna le

Nigéria, Maiduguri – A nigériai rendőrség és a hadsereg visszautasította azokat a vádakat, hogy az ország északi régiójában található Maiduguriban civileket ölt volna meg. Szemtanúk ennek az ellenkezőjét állítják, szerintük a biztonsági szervek lakóépületeket gyújtottak fel és válogatás nélkül nyitottak tüzet a védtelen civilekre.

Maiduguriban október 8-án legalább 30 civil veszítette életét, amikor a katonák és a rendőrök egy katonai konvojt ért támadásra válaszul tüzet nyitottak. Az Umaru Shebu kórház nővérei a Reutersnek azt mondták, hogy aznap 35 holttestet szállítottak az intézménybe. Az áldozatok között civilek és öt katona volt.  A biztonsági erők helyi parancsnoka Sagir Musa már akkor is határozottan kijelentette: a biztonsági erők nem öltek civileket.  A parancsnok elmondta, hogy a konvoj ellen robbantásos támadást hajtottak végre. A detonáció miatt több épület lángra kapott. Szemtanúk és helyi lakosok a Reutersnek viszont azt mondták, hogy az házakat órákkal a támadás után gyújtották fel.

Maiduguruban a hadsereg és a rendőrség egyik különleges alakulata állomásozik, hogy felvegye a harcot a Boko Haram ellen. A biztonsági erők több akciót is végrehajtottak már a városban, kisebb-nagyobb sikerrel, de a terroristákkal nem sikerült végérvényesen leszámolniuk. Szakértők szerint a biztonsági erőknek sikerült meggyengíteniük a Boko Haramot, de a katonák és rendőrök taktikája sok helyi lakost felháborított. A biztonsági erők ugyanis gyakran megtorló akciókat hajtanak végre és ilyenkor ártatlan civilek is áldozatul esnek.

A Boko Haram 2010-ben indította el a „felkelését” északon, a merényletek, támadások több mint 1000 ember életét követelték. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez