Az Ansar Dine nem akarja kettészakítani Malit

Mali, Kidal – A radikális iszlamista Ansar Dine milícia elutasította Észak-Mali elszakadását és függetlenségének kikiáltását.

„Nem akarunk sokat, csupán a sharia törvénykezés teljes körű bevezetését szeretnénk elérni az ország északi és déli régiójában”- mondta Ag Ghali, az Ansar Dine vezetője. A lázadó vezér elmondta, hogy ellenzik Mali felosztását és a szervezet tagjai is mali polgároknak tekintik magukat. Az 57 éves lázadó vezér megjegyezte, hogy az Ansar Dine egységet szeretne az országban, amit az iszlámmal szeretne elérni. Szerinte az élet alapja az iszlám. Ag Gahli kifejtette: mostantól semmi sem lesz a régi az országban és azokat, akik nem csatlakoznak hozzájuk, a harcukhoz, ellenségüknek tekintik. A szekularizmust élesen elítélte, mert szerinte ez a fajta irányzat félrevezető. Ag Gahli nem titkolta, hogy a világi nézeteket képviselő szervezeteket ellenségüknek tekintik és harcolni fognak ellenük.

Szakértők szerint a radikális Ansar Dine és a világi felfogású MNLA szervezetek közötti feszültségek erősödni fognak, ami a mali krízis elmélyüléséhez fog vezetni. A két szervezet még január közepén indította meg a felkelés Mali északi régiójában. A március 22-én végbement katonai hatalomátvétel után a lázadók kihasználták a zűrzavart az országban és ellenállás nélkül sikerült elfoglalniuk Timbuktut, Gaót és Kidált. A tuareg lázadók (MNLA) ezt követően kikiáltották az északi országrész, Azawad függetlenségét. (Amit a világ nem ismer el) A két szervezet között ezt követően romlott meg a viszony, fegyvereseik azóta többször is egymásnak estek. A két lázadó szervezet jelenleg három régiót ellenőriz Észak-Maliban, a három terület az ország kétharmad részét teszi ki. A bamakói kormány tehetetlen és erőtlen. A hadsereg pedig szétesett.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez