„Minden egyiptomi elnöke akarok lenni!”

Egyiptom, Kairó – Mohamed Morszi nem sokkal azután beszélt, hogy a választási bizottság bejelentette:a Muzulmán Testvériség jelöltje, a 60 éves mérnök nyerte meg az elnökválasztást. Az új elnök hangsúlyozta, tiszteletben tartja Egyiptom nemzetközi szerződéseit.

Ebből a szempontból a legfontosabb az egyiptomi- izraeli szerződés, melyet Szadat elnök 1979-ben írt alá. Az egyiptomi elnököt 1981-ben épp emiatt meggyilkolták. A merényletért a Muzulmán Testvériség vállalta a felelősséget!

Morszi elnök igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy maximálisan toleráns lesz a kisebbségek, mindenekelőtt a keresztény kisebbséggel szemben. A forradalom elnökének nevezte magát. Ünnepélyesen fejet hajtott a több mint 800 mártír előtt, aki a forradalom során veszítette az életét.
Kié a valóságos hatalom? Morszi a szavazatok 51,73%- át szerezte meg, Safik tábornok 48,27%-ot. A hadsereg eredetileg azt ígérte, hogy a hónap végén átadja a hatalmat az elnöknek. Ám nemrég ” kiegészítették az alkotmányt “. Eszerint a feloszlatott parlament helyett a törvényhozó hatalmat a Legfelső Katonai Tanács gyakorolja. A végrehajtó hatalom jelentős része is megmarad a hadsereg kezében. A Muzulmán Testvériség egyik vezetője közölte: addig tüntetnek a Tahrir téren, amíg a hadsereg vissza nem vonja az “alkotmány kiegészítését.”
Tantaui marsall, a hadsereg vezetője mindenesetre gratulált az új elnöknek. Morszi az első civil elnöke Egyiptomnak.1952 óta mindig tábornokok álltak Egyiptom élén. Morszi 60 éves, mérnöki tanulmányait Kaliforniában végezte. Nem ő volt a Muzulmán Testvériség első számú jelöltje. Nem karizmatikus vezető, viszont mindenki számára elfogadhatónak látszik.
Obama amerikai elnök is sietett gratulálni. Jelezte, hogy Washington érdekelt az együttműködésben Egyiptommal. A forradalom győzelme óta a kairói amerikai nagykövetség folyamatos kapcsolatban áll a Muzulmán Testvériséggel. Állítólag Morszi kiválasztásában az is szerepet játszott, hogy a Muzulmán Testvériség vezetői közül ő tud a legjobban angolul, hiszen diplomáját az Egyesült Államokban szerezte.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez