Megcsonkítottak egy marhatolvajt Észak-Maliban

 

Mali, Bamako –  Középkori módszerrel büntettek meg egy férfit az iszlamisták Észak-Maliban, ahol jelenleg a saria igazságszolgáltatás van érvényben.

A büntetést Ansongóban  hajtották végre. A település körülbelül 100 km-re van Észak-Mali közigazgatási központjától, Gaótól. Szemtanúk a Retuers hírügynökségnek elmondták, hogy az ítélet végrehajtását sokan végignézték és voltak, akik kegyelmet követeltek a tolvajlással vádolt férfi számára. A radikális iszlamista MUJAO szervezet magasrangú vezetője, Aliou Toure megerősítette a történteket és jelezte, hogy a saria előírásai szerint büntették meg a marha lopássál vádolt férfit. Észak-Maliban a radikális iszlamisták uralma alatt most fordult elő először, hogy büntetésből megcsonkítottak valakit.

Nemrég Gaóban zavargások törtek ki a helyi fiatalok és az iszlamisták között, mert a fiatalok meg akarták akadályozni, hogy az iszlamisták megcsonkítsanak egy tolvajt. A rendbontások miatt az Ansar Dine végül az ítélet végrehajtásának elhalasztására kényszerült.

 

Júliusban az iszlamisták egy párt köveztek halálra, házasság törés miatt. Egy nőt pedig azért vesszőztek meg, mert nem viselt fejkendőt az utcán.

 

A MUJAO egy esernyő szervezet Észak-Maliban. Két legjelentősebb tagja a radikális nézeteket való Ansar Dine és az al Kaida észak-afrikai szárnya, az AQIM. Emellett több tucat szélsőséges nyugat-afrikai dzsihadista szervezet is működik a MUJAO égisze alatt.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez