Indiai nővérek haza kívánkoznak a líbiai káoszból

65 nővér, aki Kerala államból érkezett Tripoliba, jelezte, hogy mindenképp haza szeretne térni, mert a harcok miatt veszélyben az élete. Az USA és néhány más ország már kimentette diplomáciai személyzetét a káoszba süllyedt Líbiából. Kerala állam főminisztere felhívta India külügyminiszterét, hogy tegyen meg mindent a 65 nővér megmentése érdekében.

Több mint ezer indiai dolgozik Líbiában, többnyire az egészségügyben. 2011-ben- Kadhafi bukása idején- az indiai kormány hatalmas mentőakció keretében hazavitte polgárait Líbiából. Most valami hasonlóra lenne szükség, hiszen a helyzet egyre kilátástalanabb Tripoliban és Bengaziban, a két nagyvárosban, ahol az indiaiak dolgoznak.
A fő gondot az jelenti, hogy le van zárva a repülőtér Tripoliban. A környéken állandóan harcok folynak és a kormány képtelen átvenni az irányítást. A hétvégén már beismerték: fennáll az állam teljes összeomlásának veszélye Líbiában! Nemrég Irakban kerültek hasonló helyzetben indiai nővérek, akik olyan területen dolgoztak, melyen az iszlamista fanatikusok kikiáltották a Kalifátust! Több napos huzavona után az indiai nővérek eljutottak a bagdadi repülőtérre, és onnan hazatérhettek. Líbiában viszont jelenleg nincs biztonságos nemzetközi repülőtér, ezért nagyon nehéz mentőakciót szervezni az ott dolgozó több mint ezer indiai vendégmunkás kimentésére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez