Új majomfajtát találtak Kongó kellős közepén

Kongó, Lomami-vízgyűjtő –  28 év óta ez az első ilyen felfedezés – számol be róla a BBC. Nature.Lesula- így hívják a helyiek a sima arcú, hosszú lapos orrú, szőke szőrzetű majmot, melynek hosszú fekete farka van. A tudósok cercopithecus lomamiensisis-nek nevezték el a térség fő folyójáról, a Lomamiról.

A kutatók először egy ketrecben láttak ilyen majmot. Az egyik iskolaigazgató tartott ilyet otthon. Megvizsgálták, és rögtön gyanították, hogy új majomfajt találtak. De persze ehhez még kellett keresni hasonló majmokat. Ez sikerült is, hiszen a Lomami folyó környéke szűz területnek számít. Errefelé még nem folytattak komoly kutatásokat.
 A kutatók most úgy érzik, hogy az utolsó órában érkeztek, mert a helyiek vadásznak a majmokra. Szerencsére hamarosan létrejön a Lomami Nemzeti Park, és ez lehetővé teszi, hogy az új majomfaj még évszázadokig élhessen. A tudósok különben arra számítanak, hogy más állatok között is találhatnak érdekes új fajokat, mert a Lomami folyó mentén Kongó kellős közepén eddig nem nagyon foglalkozott ezzel senki…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez