Holland abortusz hajó a marokkói partoknál

Marokkó, Rabat – Horgonyt vetett a holland Women on Wawes elnevezésű civil szervezet abortusz hajója a marokkói partoknál, nemzetközi vizeken. Az egyesület ezzel lehetőséget akar adni, hogy a marokkói nők biztonságos és jogszerű körülmények között szakítsák meg terhességüket.

A marokkói jog tiltja az abortuszt, kivételt csak abban az esetben tesz, ha a terhesség a nő életét veszélyezteti. A büntetés szigorú, egytől öt évig terjedő börtön, és jelentős pénzbüntetés szabható ki az illegális abortuszért. Ennek ellenére a becslések szerint napi 600-800 művi terhesség megszakítást hajtanak végre illegálisan az országban. Ugyanakkor a megfelelő ellátáshoz csak azok juthatnak hozzá, akiknek van elég pénzük.

A holland civil szervezet hajója egy hétig marad majd a marokkói partoknál. Korábban már több helyen, így Írországnál, Lengyelországnál, Portugáliánál és Spanyolországnál is megjelentek. Minden esetben élénk reakciót váltott ki a hajó az abortuszt ellenzők körében. Rebecca Gomperts egyesületalapító szerint most is elképzelhető, hogy bizonyos vallási csoportok provokációnak tartják majd az ottlétüket, de ez elsősorban a nők egészségéről szól, és semmi köze a valláshoz.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez