Elkezdődött egy sikeresnek ígérkező HIV-vakcina III. fázisú tesztelése

Afrika, Ázsia – Hamarosan végre bekövetkezhet az, amit sokan már évek vagy évtizedek óta várnak Afrika- és világszerte, nemsokára ugyanis tesztelni kezdik a Dél-afrikai Köztársaságban azt a HIV elleni védőltást, amely egy három évvel korábbi thaiföldi teszt során 31%-os védettségi szintet volt képes produkálni a vírus ellen.

 

 Az egyszerűen RV144 névre hallgató oltást eddig csak az ázsiai országban tesztelték, a mostani dél-afrikai kör (az országban egyébként ezen kívül további hat teszt van már folyamatban más oltóanyagokkal) lesz az ún. III. Fázis, amelyben a szer dél-afrikai populációban nyújtott hatékonyságát elemzik majd a kutatók. Ehhez persze először módosítani kell magát az oltóanyagot, hiszen többféle HIV törzs létezik a világban, az eredeti változatot pedig a Thaiföldön terjedő E illetve B törzs ellen készítették, a Dél-afrikai Köztársaságban viszont a C változat az egyeduralkodó.

Ezzel az afrikai teszttel párhuzamosan egyébként újabb teszt indul Thaiföldön, ahol ezúttal homoszexuális férfiakat vonnak be a tesztelésbe, amely vizsgálatok során most már közel 50%-os eredményességet remélnek. Ezt azért változtatták most meg a III. Fázisra, mert az első tesztkör során közel 16 ezer embert teszteltek, ami egy hatalmas csoport volt és a nagy számokból adódóan rendkívül nehezen ment elégséges és megfelelő információ begyűjtése – a mostani, kizárólag homoszexuális férfiakat célzó teszttel a vizsgált csoport is jelentősen kisebb és költséghatékonyabb lesz. Amennyiben a dél-afrikai vizsgálatok sikeresnek nevezhetőek lesznek, akkor a világon ez az ország lesz az első, ahol forgalomba helyezik majd a vakcinát és ezzel hihetetlen lépést tesz előre az orvostudomány egy, a mai napig gyógyíthatatlan betegség elleni küzdelemben.

Az emberi immunrendszert támadó HIV vírus egy igazi “mozgó célpont”, amely állandóan változtatja saját magát, ezzel nehezítve az ellene való küzdelmet, de szerencsére a megelőzés hangsúlyozásával és a betegséget kordában tartó gyógyszerekkel a HIV/AIDS mára már egy olyan kór, amellyel hosszú ideig együtt lehet élni – hangsúlyozták a Nemzetközi AIDS Társaság júliusi konferenciáján, ahol azonban azt is kiemelték, hogy még mindig közel 3 millió új fertőzött van évente, így egy sikeresen teljesítő vakcina végleg padlóra küldené a vírust. Ezen a vakcinán pedig évtizedek óta dolgoztak a kutatók, de az RV144 2009-es klinikai tesztjéig még csak esély sem csillant fel, főleg hogy egyes reménykeltő ellenanyagok esetében súlyos mellékhatások is felmerültek.

 Aztán a siker váratlan helyről kopogtatott, ugyanis a kutatók fogták a Sanofi ALVAC illetve a Genentech AIDSVAX névre hallgató, egyébként ömagában teljesen sikertelen oltóanyagát és a kettőt kombinálva hozták elő azt a vakcinát, ami 2009-ben 31%-os eredményességet produkált. Igen, ez nem nevezhető áttörő eredménynek, de amit hangsúlyozni kell, hogy ez is EREDMÉNY és ha minden a tervek szerint halad, 2020 környékén megjelenhet a piacon az első HIV-ellenes vakcina. Ez az új oltás alapvetően úgy működik, hogy segít az immunrendszer T-sejtjeinek felismerni és elpusztítani a HIV-vel már megfertőzött sejteket, de már folyamatban van a munka, hogy egy olyan ellenanyaggal álljanak elő, amely már azt is megakadályozza antitestek segítségével, hogy sejteket fertőzzön meg ez a vírus.

És itt most menjünk is bele egy kis biológiába. Ugyebár a védőoltásokról általában mindenki azt tudja, hogy azok legyengített vírusok, de a valóságban még lehetnek elpusztult vírusok vagy a vírusokból létrehozott genetikailag módosított proteinek is, és a HIV esetében az első két verzió annyira veszélyes lenne, hogy a kutatók a proteines megoldást választották, tehát ezekkel próbálják az immunrendszer T-sejtjeit a fertőzött sejtek elpusztítására rávezetni. A legnagyobb probléma egy hatékony vakcina létrehozásával az, hogy a vírus folyamatosan mutálódik és emiatt az oltóanyagot is változtatni kellene folyamatosan, ami konkrétan lehetetlen. Tehát mi lehetne még sikeres az vírus elleni harcban? Alapvetően az óvszer-használat a leghatékonyabb védekezés, de sok afrikai közösségben ez kizárólag a férfi döntésén múlik, súlyos kockázatnak kitéve a nőket.Ezért sok cég most baktériumölő szerekkel kísérletezik, amelyek lehetővé tennék, hogy a nők a szert tartalmazó krém használatával saját maguk befolyásolhassák jövőjüket – erre vonatkozó tesztek szintén zajlanak és zajlottak a Dél-afrikai Köztársaság területén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez