Az első lépés- konferencia a halálbüntetés eltörléséről az arab világban

Marokkó, Rabat – Az arab világban először rendeznek konferenciát a halálbüntetés eltörléséről. Az eseménynek Marokkó ad otthont, ahová több száz aktivista érkezett. Bár a muzulmán országokban egyelőre mindenütt létezik még a halálbüntetés, már az is előrelépésnek tekinthető, hogy nyílt vitát kezdeményeznek az ügyben.

Ügyvédek, aktivisták és teológusok két napon keresztül vitatkoznak a halálbüntetésről, annak érdekében, hogy a megszüntetését reflektorfénybe emeljék. Az első és legnehezebbnek tűnő akadály, amelyet le kell győzni, az maga a Korán. Az iszlám szent könyve ugyanis említi és elfogadja a legsúlyosabb büntetést. A konferenciát szervező Együtt a halálbüntetés ellen elnevezésű civil szervezet vezetője a tanácskozás kapcsán azt mondta, már az a tény is eredmény, ha  a résztevőkben tudatosul: nincsenek egyedül harcukban. Sokaknak olyan nehéz helyzetben lévő országokban kell képviselniük a halálbüntetés eltörlését, mint Irak, vagy Jemen. Másoknak a helyi társadalom különböző részeivel, újságírókkal, politikusokkal, egyesületekkel kell ütköztetniük véleményüket, nyílt vitákban.

Marokkó nem csak azzal adhat reményt a civilek mozgalmához, hogy otthont ad a konferenciának, hanem azzal is, hogy az új alkotmány 20-ik cikkelye az élethez való jog elsőbbségét mondja ki. Ez lehet az első lépés, de még hosszú út vezet a halálbüntetés eltörléséig, annak ellenére, hogy 20 éve nem szabták ki ezt a büntetést a királyságban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez