Lelőtték a kormányzó Demokratikus Narancs Mozgalom egyik helyi főnökét Kenyában

A képviselőjelölt autójára nyitottak tüzet eddig ismeretlen fegyveresek. A Demokratikus Narancs Mozgalom kisumui vezetőjét fejbelőtték, a kórházba szállítás után meghalt. Felesége, aki szintén az autóban volt, életveszélyes állapotban van. Kisumu a kormányfő Demokratikus Narancs Mozgalmának törzsi hátországa Kenyában.

A gyilkosság után tüntetések kezdődtek, három ember meghalt. A Demokratikus Narancs Párt szerint velük a rendőrség végzett, a helyi hatóságok ezt cáfolják. A három ember egy üzletben megégett, illetve megfulladt. A Demokratikus Narancs Párt szerint a rendőrök rájuk gyújtották a házat és könnygáz gránátokkal a halálukat okozták. A rendőrség szerint elektromos zárlat okozta a tüzet, illetve az emberek halálát. A rendőrséget nem a miniszterelnök hanem az államfő irányítja, aki a kormányfő fő politikai vetélytársa.
  A miniszterelnök ugyanis indulni akar a jövő évi elnökválasztáson. A jelenlegi elnök szintén. Utoljára 2007-ben tartottak elnökválasztást Kenyában, Kibaki vitatott körülmények között nyert. Kisumuban, a Demokratikus Narancs Párt törzsi területén lázadás tört ki: 1000 ember meghalt és több mint 600 000 elmenekült otthonából. Végül kompromisszum született: a Demokratikus Narancs Párt elismerte az elnökválasztás eredeményét, cserébe viszont vezetője, Odinga megkapta a kormányfői posztot.
  A Demokratikus Narancs Párt helyi vezetőjének meggyilkolása Kisumuban azt jelzi, hogy a kompromisszum hatálya lejárt. Megkezdődött tehát az elnökválasztási harc Kenyában, ahol a politikai ellenfelek olykor fegyverrel intézik el a nézeteltéréseiket.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez