Visszafogott ünneplés a WC-k világnapján, Gabonban

Gabon, Libreville – Kevés ünneplésre való dolog volt a WC nemzetközi világnapján. Az ország toalett ellátottsági helyzete siralmas. Ennek következtében rengeteg embert veszélyeztetnek a higiénia hiányosságai miatt terjedő betegségek.

A higiéniához Gabonban is mindenkinek joga van, igaz, nem mindenki érvényesítheti ezt a jogát, és a kormányzati prioritások között sem foglal el túl előkelő helyet. A városközpontokból hiányoznak a nyilvános illemhelyek, és sokszor a vendéglátóhelyeken sincs WC. Így aztán nincs könnyű dolga annak, aki könnyíteni akar magán. A kényszer viszont nagy úr, ezért mindenki ott végzi dolgát, ahol éppen rájön. Csakhogy ezzel a természetes vizeket szennyezik, amelyek vezetékes szolgáltatás hiányában még mindig első számú ivóvízforrások.

További gondot jelent, hogy a gomba módra szaporodó italkimérések sem alakítanak ki mellékhelyiséget, annak ellenére, hogy erre kötelezi őket a jogszabály. Persze ezen nincs csodálkozni való, hiszen az engedélyeket nem feltétlenül a jogszabályi feltételek teljesítésekor adják ki. Vannak egészen más, kézzel fogható feltételek.

Az egyetlen kivétel Gabonban Franceville, ahol nem kis áldozatok árán számos nyilvános illemhelyet létesítettek, és az embereket is rábírták arra, hogy használják azokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez