Milyen állampolgár Hervé Zengue, Burkina Faso válogatott futballistája?

Kamerun, Burkina Faso –  A kameruni születésű játékos joggal szerepel Burkina Faso válogatottjában, mert neje ennek az államnak a polgára és Hervé Zengue-nek is van igazolása arról, hogy törvényesen él az ország területén. Így döntött az Afrikai Labdarúgó Szövetség, amikor Namíbia panaszt emelt az ügyben.

Nem így látja a dolgot a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség! A FIFA fegyelmi bizottsága úgy döntött, hogy a VB selejtezőn jogosulatlanul szerepelt Hervé Zengue Burkina Faso csapatában. Épp ezért a Brazzaville Congo elleni 0-0 ás mérkőzést 3-0 arányban az ellenfélnek tehát Brazzaville Congo csapatának ítélték. Ez az ítélet nem jogerős, január közepéig lehet fellebbezni.
             A FIFA néhány nappal ezelőtt egy másik hasonló ügyben is kemény döntést hozott: a Niger- Gabon VB selejtezőt 3-0 ás végeredménnyel Niger javára igazolta, mert azon a mérkőzésen Gabon szerepeltetett jogosulatlanul egy játékost. A négy afrikai csapat egy selejtező csoportban küzd, így a FIFA döntése komolyan befolyásolhatja a végeredményt! De nemcsak ez okoz gondot, hanem az is, hogy az Afrikai Labdarúgó Szövetség /CAF/ másképp ítéli meg az állampolgársági ügyeket, mint a FIFA! Az Afrika Kupában Hervé Zengue nyugodtan szerepelhet Burkina Faso csapatában, VB selejtezőn nem! Miért? A FIFA illetékes képviselője kissé zavartan azt válaszolta erre, hogy nem kívánnak beleszólni az Afrikai Labdarúgó Szövetség belső ügyeibe. A VB selejtező viszont közvetlenül a FIFA-hoz tartozik, és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szemében Hervé Zengue jogosulatlanul szerepelt Burkina Faso csapatában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez