A Boko Haram rendezi a számlát: két öngyilkos merénylet telefontársaságok irodái előtt Nigériában

Nigéria, Kano –   “Óriási robbanást hallottam. Nagyon megijedtem. Aztán hatalmas füst keletkezett a telefontársaság irodaépülete felett. Később volt még egy robbanás egy másik telefontársaság helyi székháza előtt Kanoban”- így számolt be egy szemtanú arról a kettős öngyilkos merényletről, melyet Nigéria északi részén követtek el.

Még senki sem vállalta a felelősséget, de minden jel a Boko Haramra mutat. Az iszlamista terrorszervezet már korábban is követett el hasonló merényleteket Kanoban.
 Mi lehet a célja ezekkel az öngyilkos merényletekkel? Miért épp a telefontársaságok jelentik a célpontot? Szakértők szerint a Boko Haram így akarja szétzilálni az államapparátus tevékenységét Nigéria északi részén, ahol iszlám államot kíván létrehozni. Az információáramlás megakadályozása olyan cél, amely azt mutatja, hogy az iszlamista terrorszervezet magasabb fokozatba kapcsolt: nyíltan támadja fő ellenfelét, az államot. Nigéria évek óta küzd az iszlamista terrorizmussal, de a kormány nem tekinti terrorista szervezetnek a Boko Haramot, mert szeretne megegyezni annak ” mérsékelt elemeivel”, igaz, hogy őket egyelőre nem sikerült fellelnie Afrika legnépesebb államának, Nigériának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez