Guineába járt Francois Hollande francia elnök

Guineában járt pénteken Francois Hollande francia elnök. Ő az első nyugati vezető, aki ebolajárvány sújtotta nyugat-afrikai országban vendégeskedik.

Francois Hollande mindössze néhány órát tölt a volt francia gyarmaton, majd továbbutazik Szenegálba, ahol részt vesz a frankofón országok 15. találkozóján, amelynek Dakar ad otthont.

Francia elnök 1999 óta nem járt Guineában. Hollande ellátogat egy járványügyi központba, majd részt vesz egy kerekasztal-beszélgetésen, amelynek témája az ebola elleni küzdelem. Hollande emellett megállapodást ír alá egy Pasteur Intézet létrehozásáról, amely a tervek szerint 2016 végén fogja megkezdeni a működését Conakryban, a fővárosban. A párizsi székhelyű Pasteur Intézetnek 25 országban 32 intézménye van.

Emberi jogi szervezetek szerint legalább huszonöt olyan település van Guinea délkeleti részén, ahova a járvány kitörése után közel egy évvel még mindig nem engedik be az egészségügyi dolgozókat.

Guineában több mint ezerkétszáz ember halt meg a vérzéses láz miatt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az elsősorban Nyugat-Afrikát sújtó ebolajárvány halálos áldozatainak száma már meghaladta az 5700-at.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez