Ritka tudományos kincs az Észak-Afrikában talált, a Marsról származó meteorit

Észak-Afrika, Egyesült Államok – Ezt állapítja meg a Science tudományos folyóirat legfrissebb számában két amerikai tudós. NWA 7034- ez a meteorit tudományos neve /NWA=North Western Africa/ A 2,1 milliárd éves meteorit minden korábbinál több geokémiai információt hordoz a vörös bolygó felszínéről.

A tudósok szerint ugyanis a meteorit mindenképp a bolygó felszínéről származik, mert víztartalma a tízszerese annak, mint amennyit más Mars meteoritokban találtak. A szerves szén molekulák is nagy izgalmat váltottak ki tudományos körökben.”Biztosak vagyunk benne, hogy az NWA 7034 alapos tanulmányozása újabb tudományos információkat rejteget.”- írják tanulmányukban az amerikai tudósok.
A Marsról viszonylag kevés meteorit érkezett a Földre. Pontos számukat senki sem tudja: a tudósok ugyanis csak a nyolcvanas évektől fogva tudják jól beazonosítani a meteoritok származási helyét. Jelenleg a Curiosity űrszonda a Mars felszínén tanulmányozza azt, hogy mi is változott az elmúlt 2,1 milliárd évben a vörös bolygó felszínén, amióta az NWA 7034 elnevezésű meteorit levált onnan és becsapódott a Föld felszínén Észak-Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez