Mint a mesében: Dél-Afrika leggazdagabb fekete vállalkozója vagyona felét a szegényeknek adja

Dél-Afrika, Pretoria –  Ubuntu- azért vagyok, mert te is vagy!- ez az afrikai bölcsesség motiválta Patrice Motsepe milliárdos vállalkozót, hogy bejelentse: vagyona felét a nevét viselő alapítvány kapja. Nem kis pénzről van szó:2,65 milliárd dollárról!

 Motsepe az egyetlen fekete dollármilliárdos Dél-Afrikában. Bill Gates, a világ talán leggazdagabb embere máris gratulált az afrikai üzletember döntéséhez. Bill Gates Warren Buffett amerikai milliárdossal együtt indított egy mozgalmat még 2010-ben, és ennek célja az, hogy a dollármilliárdosok adják jótékony célra vagyonuk felét. Ők ketten jártak elől jó példával és hozzájuk csatlakozott Dél-Afrika leggazdagabb fekete vállalkozója. A Forbes szerint immár 70 dollármilliárdos vesz részt a jótékonysági akcióban.
  Patrice Motsepe Sowetoban született és ügyvéd lett. Karrierjét és vagyonát elsősorban annak köszönheti, hogy az apartheid megszüntetése után Dél-Afrikában előírták: bizonyos százalékban feketéket kell alkalmazni a fontos állásokban. Jogvégzett fekete kevés volt, így Motsepe karrierje villámsebesen haladt előre. De az igazi nagy dobása az volt, hogy megalakította az Africa Rainbow Minerals nevű társaságot. Jogászként tudta, hogy minden nagy bányavállalat 26%- a fekete tulajdonban kell, hogy legyen Dél-Afrikában. Így felajánlotta szolgálatait a nagy bányatársaságoknak, melyek kapva kaptak az alkalmon. Így lett milliárdos hősünk, aki most jelezte: vagyona fele immár nem az övé, hanem a nevét viselő alapítványé. Mire költi a több mint egymilliárd dollárt az alapítvány? Olyan egészségügyi és oktatási célokra, melyek a szegényeket szolgálják.
  Mit szól ehhez a család? Precious Motsepe asszony teljes mértékben támogatja férje döntését. A BBC tudósítójának nyilatkozva kijelentette: “Így legalább látja a világ, hogy mi feketék tudunk önmagunkon is segíteni és nem mindig csak arra várunk, hogy valaki más segítsen rajtunk!”- mondta annak a dél-afrikai fekete vállalkozónak a neje, akinek férje vagyona felét a szegényekre hagyta.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez