A puccs fuccsba ment Eritreában, mely nem más, mint egy hatalmas kényszermunkatábor

Eritrea, Franciaország –  Ez derül ki az ellenzéki hírügynökség beszámolójából. Eritrea vezetése hallgat. Kétszáz katona lépett akcióba a hatalom ellen, de Issayas Afeworki elnök emberei brutálisan elfojtották a lázadást. Az ötmilliós országból menekül, aki tud, nemrég még a kormányszóvivő is külföldre szökött. A futballválogatott Ugandából nem tért haza…

Miért? – tette fel a kérdést a Le Monde Leonard Vincent-nak, aki évekig dolgozott tudósítóként Afrika szarván és nemrég könyvet adott ki Eritreáról. A francia lap beszámol arról, hogy a Human Rights Watch szerint Eritrea a világ egyik legszegényebb országa, ahol a legnagyobb az elnyomás. Hogyan jutott ide Issayas Afeworki elnök, aki gerillavezérként és nemzeti hősként kezdte?
Bill Clinton támogatta, Bernard Kouchner francia külügyminiszter a barátjának nevezte Eritrea jelenlegi elnökét. Ő a független Eritrea megteremtője. Ám 2000-ben kiderült: gerillamozgalmának alvezérei másképp látják a jövőt, mint ő. Az elnök várt, majd lecsapott: 2011 szeptemberében, amikor az egész világ másra figyelt, lesújtott ellenfeleire és létrehozta azt a rendszert, mely olyan, mint egy munkatábor, melyet a hadsereg üzemeltet. A katonai szolgálat 17-től 50 éves korig tart. Elvben tehát mindenki behívható. A táborokban a katonák az urak, gyakori a testi fenyítés. Van, akit csak 3-4 napra hoznak be “igazoltatás céljából “. Van, aki öt évig ott marad, mindenféle ítélet nélkül. Végül a legrosszabb a börtön, a csend birodalma! Itt őrzik a rendszer ellenfeleit. Mindenki magánzárkában ül, van, aki már tíz éve! Az őrök nem szólnak senkihez, hozzájuk sem szabad szólni. Naponta egy óra séta engedélyezett – egyedül! Ellentétben a táborokkal, itt nincs verés, a foglyokkal jól bánnak. Még orvosi ellátást is kapnak. A cél ezzel kettős: a világ előtt meg lehet mutatni, hogy Eritrea mégsem olyan rémes hely, mint amilyennek mondják. Másrészt pedig ezzel meghosszabbítják a foglyok szenvedését: szabadulni ugyanis a csend birodalmából nem szabadul senki!
Mit lehet tudni az elnökről?  Fiatal korában kedves, közvetlen ember volt és igen népszerű. Most egy idő előtt megöregedett alkoholista, aki üldözési mániában szenved. A közeli munkatársai is rettegnek tőle, mert tudják, hogy nagyon könnyen a csend birodalmában találhatják magukat. Mindenki menekül, aki csak teheti. Eritrea ötmillió lakosából 1 millió már külföldön él. Többnyire menekült táborokban. Eritrea olyan, mint Kambodzsa a vörös khmerek idején – mondta a Le Monde-nak Leonard Vincent, aki nemrég könyvet adott ki Eritreáról, ahol nemrég 200 katona sikertelen puccsot hajtott végre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez