“Üdvözöljük a nemzetközi közösség és különösen Franciaország hozzájárulását a válság megoldásához Maliban!”

Etiópia, Addisz-Abeba –  Ezt hangsúlyozta az Afrikai Unió bizottságának elnök asszonya Addisz-Abebában, az afrikai külügyminiszterek értekezletén. Nkosazana Dlamini- Zuma és a külügyminiszterek előkészítik a szervezet csúcstalálkozóját, melyet a tervek szerint vasárnap és hétfőn tartanak meg az etióp fővárosban.

Senki sem bírálta nyíltan a francia katonai intervenciót!- nyilatkozta az RFI rádiónak Benin külügyminisztere. Morszi egyiptomi elnök korábban egyértelműen elutasította a francia katonai akciót Maliban.”Elszigetelődtünk ezzel az állásponttal.”- ismerte el a francia közszolgálati rádiónak az egyiptomi külügyminiszter.
A külügyminiszterek értekezletén megerősítették, hogy négy újabb állam csatlakozik a katonai akcióhoz Maliban: Uganda, Ruanda, Burundi és Tanzánia. Csád már küldött is katonákat a frontra.”Maliban olyan helyzetet kell teremteni, hogy az ország népe képes legyen önmagát demokratikusan kormányozni!”- nyilatkozta Guinea elnöke az RFI rádiónak.
Az afrikai állam és kormányfők elsősorban Malival foglalkoznak, de más témák is szóba kerülnek, például a két Szudán ügye. A két ország államfője szeptemberben ugyan megállapodott arról, hogy Dél-Szudán olaja hogy jut el szudáni vezetékeken a nagyvilágba, ám a gyakorlatban kevés eredményt látunk. A két Szudán első embere ezért újra találkozik Addisz-Abebában, hogy az afrikai államfők biztatására valamiféle kompromisszumot találjon, és a háborús konfrontáció helyett valamilyen gazdasági együttműködés alakuljon ki a két Szudán között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez