A politika legyűrte a technokratákat- távozik a tunéziai miniszterelnök

Tunézia, Tunisz – Lemondott Hamedi Dzsebali, Tunézia kormányfője. A szakértői kormány ötletébe bukott bele. Másfél hete arra tett javaslatot, hogy a politikus kormány helyébe lépjen egy technokrata kabinety, amely kivezeti a válságból az országot.

 Hiába volt a második számú ember a legnagyobb kormányzó párt, az Ennahda soraiban, a szakértői kormány ötletébe belebukott Hamedi Dzsebali. A politikusoktól mentes kormány ötletét azután vetette fel, hogy ismeretlenek meggyilkolták az ellenzék egyik jelentős személyiségét, Sokri Belaidot.

A szakértői kormány ötlete saját pártjában vihart kavart. Bár az Ennahda később úgy mutatta magát, mint egy kompromisszumkész szervezet, amely adott esetben kész egy vegyes politikai és szakértői kormányt támogatni. A technokrata kormány elleni legfőbb érvek közé tartozott, hogy amíg bírják a nép és a szavazófülkék bizalmát, addig nem szabad feladni a politikai hatalmat. Egy másik vélemény szerint a szakértői kormány több Ben Ali idején is szolgált embert hozna vissza vezető pozíciókba.

A hétvége óta már csak az volt a kérdés, hogy egy vegyes, politikai-szakértői kormány megalakítására lesz-e támogatása Dzsebalinak. A kérdés eldőlt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez