A kokó kereskedők a háború miatt máris váltottak: Mali helyett Angola és Kongó az új szállítási útvonal

Mali, Angola, Kongó – Az A 10-es országút- így nevezték el a kábítószerellenes kommandók a 10-ik szélességi fokot, melynek mentén vígan száguldottak a kokó szállítmányok egészen a legutóbbi időkig. Ám az iszlamista milíciák veresége Maliban véget vetett ennek az idillnek.

Amíg az iszlamista csoportok voltak hatalmon Mali északi részén, minden milícia a szállítmány értékének 10%-át kapta meg. Ez volt a legfőbb pénzforrásuk az emberrablás mellett.A szállítmányok Venezuelából érkeztek Afrikába és Malin keresztül jutottak el a Földközi tenger kikötőibe Líbiában vagy Tunéziában. Európa kokó fogyasztásának 10%-a érkezett így Latin Amerikából Afrikán át a fogyasztókhoz. Minden olajozottan működött, amit az is mutatott, hogy az elmúlt harminc évben a kokó ára a felére csökkent az európai piacon!
   Az igény továbbra is fennáll, így a leleményes kereskedőknek új útvonalat kellett találniuk. Szakértők szerint már meg is találták: főként Kongóba és Angolába szállítják Latin Amerikából az anyagot és innen már nem szárazföldön, hanem hajóval vagy repülőgéppel Európába. Az igazi vesztesek az iszlamista milíciák Északnyugat-Afrikában, hiszen ők nemcsak, hogy fontos bázisaikról voltak kénytelenek kivonulni Mali északi részén, de elveszítették a legfőbb pénzforrásukat is, pedig terrorakcióikat ebből finanszírozták egész Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez